Antwerpen krijgt tien schepenen, derde sp.a-schepen wordt nog gezocht

Het nieuwe college, dat nog moet worden aangevuld met een derde sp.a-schepen.
Ana Izamska Het nieuwe college, dat nog moet worden aangevuld met een derde sp.a-schepen.
In de wandelgangen werd al over gespeculeerd, vandaag is het officieel. Antwerpen krijgt een burgemeester en negen schepenen, dat is één meer dan de vorige legislatuur. Zoals verwacht krijgt N-VA naast burgemeester Bart De Wever vijf schepenen, sp.a krijgt er drie en Open Vld één. De derde schepenpost voor sp.a blijft voorlopig echter nog open, Tom Meeuws valt in. De partij laat in een reactie weten dat ze deze week “de derde post in goed overleg met de fractie gaat bekijken”.

Bart De Wever (N-VA) blijft ook burgemeester en blijft daarmee automatisch verantwoordelijk voor de politie. Daarnaast staat hij ook in voor: evenementen, externe relaties en erfgoed.

Jinnih Beels (sp.a), krijgt onderwijs, jeugd, integratie en inburgering.

Koen Kennis (N-VA) krijgt opnieuw mobiliteit, hij zal dus zelf de perikelen rond de Leien moeten blijven opvolgen. Hij krijgt ook opnieuw financiën, groen, middenstand en decentralisatie.

Annick De Ridder (N-VA) wordt havenschepen. De Ridder was in 2014 zelf werkzaam bij Katoen Natie. Ze krijgt ook stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening.

Fons Duchateau (N-VA) is de Antwerpse N-VA-voorzitter, hij krijgt een zeer stevige portefeuille. Stadsbeheer, Wonen, Toerisme, ZNA, Zorgbedrijf, Woonhaven en AG Vespa.

Tom Meeuws (sp.a) krijgt een sociale superschepen-post: hij wordt bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, gelijke kansen, sociale economie, leefmilieu en erediensten.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking.

Ludo Van Campenhout (N-VA) mag zijn werk gewoon verder zetten voor sport, diamant, en markten en foren.

Claude Marinower (Open Vld) moest onderwijs laten vallen, hij wordt wel bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken.

Jinnih Beels wordt tweede schepen.
Ana Izamska Jinnih Beels wordt tweede schepen.

Nog onduidelijkheid over derde sp.a-schepen

Ook komt er een toegevoegde schepen voor sp.a als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten, het voormalige OCMW. Maar wie dat is, blijft ook vandaag nog onduidelijk. Van de zes verkozen toekomstige gemeenteraadsleden van sp.a zijn er namelijk drie die gisteren tegen het bestuursakkoord stemden: Güler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh. Zij konden na de stemming nog niet met zekerheid kwijt of ze het bestuursakkoord loyaal zouden steunen in de gemeenteraad. Uit de fractie of de gemeenteraad stappen, doen ze voorlopig echter ook niet. 

De drie andere verkozenen zijn de onderhandelaars die het bestuursakkoord mee opstelden: Beels, Tom en Yasmine Kherbache. Zij zijn er uiteraard wel voorstander van. Dat betekent dat de toekomstige coalitie minstens 28 zetels in de gemeenteraad en dus sowieso een meerderheid heeft, maar het zal nog moeten blijken hoe ruim die zal zijn.

De vraag blijft echter naast Beels en Meeuws nog schepen zal worden. Kherbache zou de logische keuze zijn, maar zij zou dan uit het Vlaams Parlement moeten stappen door het cumulverbod dat bij sp.a geldt en bovendien zou ze ambities hebben bij de komende federale of Vlaamse verkiezingen. Het zou ook maar om een “halve” schepenpost gaan, want na drie jaar komt hij in principe in handen van Open Vld. Voorlopig neemt Tom Meeuws de bevoegdheden van de derde sp.a-schepen waar.

“Te weinig garanties”

Het partijcongres van sp.a Antwerpen keurde gisteren na een urenlange vergadering het ontwerp-bestuursakkoord goed, ondanks flink wat interne tegenwind. Even deed een opvallend hoge opkomst voor het partijcongres zelfs het ergste vrezen, want bij een negatieve stemming was het volkomen onduidelijk hoe het verder moest met de coalitievorming. Na urenlange beraadslaging stemden uiteindelijk 198 partijleden voor en 78 tegen en waren er 4 onthoudingen.

“Ik ga de komende dagen feesten bij familie en vrienden en alles even op een rijtje zetten”, reageerde Turan, die erbij blijft dat het bestuursakkoord “te weinig garanties” biedt om tot een echt ander beleid te komen. “Ik maak me zorgen over de sfeer en het samenleven in mijn stad”, zegt ze ook.

El Mzairh vond dan weer dat de nog komende interne discussies “niet in de pers moeten worden gevoerd” en stelde dat een meningsverschil binnen een partij niet per se negatief hoeft te zijn. “Ik begrijp ook de mensen die ‘ja’ gestemd hebben”, zegt hij.

“Dit gaat niet om kritiek op de onderhandelaars, zij hebben topwerk geleverd”, liet Bachar dan weer optekenen. “Zeker Jinnih, om haar met naam te noemen, als je kijkt waar zij vandaan komt en waar we een aantal maanden geleden als partij stonden. We gaan dit nu verder bespreken met de fractie, wat mijn persoonlijke toekomst betreft zijn er nog verschillende mogelijkheden.”

Tom Meeuws (sp.a) krijgt een sociale superschepen-post.
BELGA Tom Meeuws (sp.a) krijgt een sociale superschepen-post.26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters - Duym

  N-VA is verworden tot een politiek megabordeel dat het grootste en meest winstgevende wil zijn. Alle hoerenlopers zijn welkom. Bovendien worden ze voor hun ‘prestaties’ betaald met belastinggeld. Van liefde is er geen sprake, integendeel, zelfs respect is er niet bij, maar het is voor beiden een win-winsituatie. Wie zou aan zo’n verleiding kunnen weerstaan?

 • Harry Vankrinkelen

  Oh kijk ze stralen van geluk …. wat kan het toch snel gaan in deze wereld gisteren je vijand en vandaag netjes als de beste vrienden naast elkaar zitten ! Als het maar opbrengt de rest telt dan niet meer!

 • Danny Heynderickx

  Kan sp.a niemand anders opvoeren voor het schepenambt? Hopelijk herhaalt de sociale geschiedenis zich niet. Wat vergeten de politici toch snel!

 • Koen Colpaert

  Ik stel mij kandidaat,als het voor de gewone burger hun voordeel is.

 • Gilbert Haelewyn

  Waarom moet er vandaag één schepen méér zijn dan gisteren. Wat is er veranderd bij gisteren, dat er één schepen méér moet zijn???? Zijn dat dan de besparingen?