Antwerpen gegeerd als filmstad

AANTAL PRODUCTIES VERDRIEVOUDIGD IN TIEN JAAR TIJD

Een filmploeg van de film 'The Toy Gun' laat sneeuw neerdwarrelen voor jazzcafé De Muze.
Laenen Een filmploeg van de film 'The Toy Gun' laat sneeuw neerdwarrelen voor jazzcafé De Muze.
Op verschillende locaties in de Antwerpse binnenstad werden gisteren scènes van een internationale langspeelfilm opgenomen. Antwerpen geldt vandaag meer dan ooit als Hollywood aan De Schelde. Het aantal producties in Antwerpen is in tien jaar tijd verdrievoudigd.

Gisteren werden verschillende scènes uit de film 'Toy Gun' opgenomen in Antwerpen. Jazzcafé De Muze was het decor voor een café-scène. Een dertig-koppige crew bezette al vanaf 's ochtends vroeg het café. Op de Melkmarkt stonden sneeuwmachines opgesteld die kunstsneeuw voor het café lieten dwarrelen. Later op de dag volgden er nog meer scènes op de Meir. Ook daar werd een groot deel van de straat met linten afgezet en volledig ondergespoten met kunstsneeuw. De film zal nog de komende acht dagen in Antwerpen gefilmd worden, onder andere ook in het Kielpark.


"Antwerpen wordt al langer dan vandaag gebruikt als locatie voor films of televisiereeksen, maar nooit eerder kreeg de stad zoveel aanvragen binnen. Het aantal producties dat in Antwerpen neerstrijkt is in tien jaar tijd verdrievoudigd. In 2005 kregen we 95 aanvragen voor opnames in Antwerpen. In 2015 kwamen 324 filmaanvragen binnen", zegt Johan Vermant, de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Ook op de Meir vonden gisteren opnames voor de film 'The Toy Gun' plaats.
Laenen Ook op de Meir vonden gisteren opnames voor de film 'The Toy Gun' plaats.

Compact en divers

Wat maakt Antwerpen tot zo'n populaire locatie voor films en tv-series?


"Antwerpen is een compacte en diverse stad", verklaart Ira Guilini van de Antwerpse Filmcel. "Op een kleine oppervlakte vind je een groot aanbod aan gevarieerde locaties, zowel authentiek-historische sites als nieuwe, moderne wijken. De voetgangerstunnel is een populaire locatie, maar ook de haven, de buurt rond de Grote Markt en het Centraal Station."

Buitenlandse producties

In 2015 werden onder andere de Belgische series 'Cordon' en 'Professor T' en de film 'D'Ardennen' in Antwerpen gefilmd. De Scheldestad is de laatste jaren ook in trek bij buitenlandse filmproducenten. De bekroonde Italiaanse regisseur Cristiano Bortone draait in januari in Antwerpen. Voor zijn film 'Coffee' kreeg hij zelfs een toelage van 25.000 euro van het Antwerpse Filmfonds. "Sinds 2015 trekt de stad elk jaar 100.000 euro uit om film- en televisieproducties met internationale uitstraling financieel te ondersteunen", bevestigt Johan Vermant. "Die steun past in de marketingstrategie van het stadsbestuur om Antwerpen als kosmopolitische en toeristische stad te promoten in het buitenland. Het biedt naast een grotere bekendheid ook een economisch voordeel voor de lokale horeca in Antwerpen."


'The Toy Gun' wordt de titel van de film die momenteel in Antwerpen wordt opgenomen. De film vertelt het verhaal van de jonge man Ruggero, die na een liefdesbreuk beslist om een bank te overvallen met een speelgoedgeweer. De film is eind dit jaar in de bioscoop te zien.