Antwerp Pride breekt alle records

65.000 FEESTVIERDERS 50 GROEPEN 27 TRUCKS

Maar liefst 65.000 holebi's en sympathisanten zakten afgelopen weekend af naar Antwerpen voor de Antwerp Pride.
Laenen Maar liefst 65.000 holebi's en sympathisanten zakten afgelopen weekend af naar Antwerpen voor de Antwerp Pride.
De Antwerp Pride, hét evenement voor holebi's en transgenders in Antwerpen, heeft vorig weekend een absolute recordeditie beleefd. Met meer dan 65.000 feestvierders, 50 deelnemende groepen en 27 trucks werden zaterdag al indrukwekkende cijfers genoteerd, maar ook zondag stroomde de Grote Markt bomvol voor optredens van onder meer Conchita Wurst en Natalia.

Bezoekers hadden duidelijk aandacht besteed aan de slogan van de Antwerp Pride 'Come as you are' (Kom zoals je bent). Op de Antwerp Pride kan en mag alles. Van een gemaquilleerde travestie- engel tot een man in volledig lederen hondenpak, compleet met leiband: iedereen uit de grote regenboogfamilie werd vertegenwoordigd in de parade van trucks. Onder een regen van confetti, en op de beats van de grootste Songfestivalhits wierpen de deelnemers kushandjes uit. Maar liefst 65.000 toeschouwers juichten hen toe, een absoluut record.

Hassan Araab (vooraan in wit hemd), samen met zijn vrienden van de moslimgemeenschap. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht wat zijn geaardheid is", vindt hij.
Laenen Hassan Araab (vooraan in wit hemd), samen met zijn vrienden van de moslimgemeenschap. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht wat zijn geaardheid is", vindt hij.

Moslimgemeenschap

Niet alleen holebi's en transgenders zakten naar het event af. Minder extravagant, maar wel duidelijk aanwezig in een groep van zo'n twintig mensen: sympathisanten uit de moslimgemeenschap. "Nu zijn we nog maar met twintig moslims aanwezig, maar volgend jaar zijn dat er misschien 100, en later nog meer. Holebi zijn ligt erg gevoelig in onze moslimgemeenschap. Wij willen een duidelijk signaal geven dat ieder individu zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht zijn kleur, geloof of geaardheid. We willen tonen dat we als moslims open en verdraagzaam zijn. Het is niet onze taak om mensen te veroordelen", zegt Hassan Araab, die het initiatief nam om met een aantal moslims aanwezig te zijn op de Pride.


Ook langs het parcours kwamen opvallend veel hetero's meefeesten. Agoria, de werkgeversorganisatie van de technologische industrie, was eveneens aanwezig. "Wie wil innoveren, doet dat het best in een cultuur van 'open geesten'. Daarom wouden we vandaag graag aanwezig zijn", zegt Marc Lambotte van Agoria.


Op Vlaams Belang en CD&V na stuurden ook alle politieke partijen een delegatie.


Gisteren werd het slotfeest op de Grote Markt een denderend succes. Slongs Dievanongs en de Noorse violist en zanger Alexander Rybak, in 2009 nog winnaar van het Songfestival, bleken de perfecte opwarmer voor Natalia. De Kempische souldiva begon haar set met 'Crazy in Love' van Beyoncé en won zo ook de harten van het internationale gaypubliek. Voor haar gloednieuwe single 'Smoking Gun' haalde ze enkele van haar dansbewegingen boven en toen ze haar eigen versie van 'Fight for your right (to party)' van de Beastie Boys bracht, gevolgd door haar oude hit 'I've only just begun to fight', gingen alle handen voor het stadhuis de hoogte in.


Perfecte afsluiter van de avond moest de Oostenrijkse travestiet en Songfestivalwinnares Conchita Wurst worden. Haar ballads leken dan wel minder aan te slaan dan het swingende werk van Natalia, haar boodschap kwam over: "Ik hou ervan om de mensen hier te zien feestvieren. Je mag niet vergeten dat er nog altijd landen zijn waar dit soort Prides niet kan worden georganiseerd en waar mensen nog altijd moeten vechten voor gelijke rechten."

Buiten Vlaams Belang en CD&V stuurde elke partij een delegatie naar de Pride. Hier: N-VA.
BELGA Buiten Vlaams Belang en CD&V stuurde elke partij een delegatie naar de Pride. Hier: N-VA.
De Pride kende heel wat kleurrijke deelnemers.
BELGA De Pride kende heel wat kleurrijke deelnemers.
Conchita Wurst sloot gisteren de feestelijkheden af op de Grote Markt.
Laenen Conchita Wurst sloot gisteren de feestelijkheden af op de Grote Markt.
Laenen
Laenen
Laenen
Laenen