Antwerp-fans niet welkom op match tegen AZ: “Enschede vraagt om problemen”

Illustratiebeeld: Antwerp-supporters.
BELGA Illustratiebeeld: Antwerp-supporters.
Een match zonder supporters, een café zonder bier. Er is geen bal aan. Dat vinden ook de supportersclubs van Antwerp. Ze reageren kwaad op de beslissing van de burgemeester van Enschede om enkel supporters van AZ toe te laten op de match van aanstaande donderdag. “Supporters zullen nu ongecontroleerd en gefrustreerd naar Enschede trekken. Dat is vragen om problemen.”

De wedstrijd vindt donderdagavond om 20.30 uur plaats in de Grolsch Veste in Enschede. Het dak van het AFAS-Stadion van AZ in Alkmaar staat op instorten. En omdat de burgemeester van Enschede de Antwerp-supporter vreest, besloot hij er niet één toe te laten in het stadion. “Het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion kan onvoldoende gewaarborgd worden”, klinkt het dan officieel. Een domme beslissing, volgens de Antwerpse supportersclubs.

Dominik Van Landeghem, voorzitter van supportersclub Bosuil Boys, spreekt zelfs van ‘anti-voetbal’. “We begrijpen dat dit niet van de clubs zelf uitgaat, maar volgens ons maakt het gemeentebestuur van Enschede een grote fout”, zegt hij. “Nu zullen heel wat supporters op eigen houtje afzakken naar Nederland, ongecontroleerd en gefrustreerd. Mogelijk haal je je dan veel meer problemen op de hals dan wanneer we, zoals gepland, met supportersbussen de parking op zouden rijden, de match bekijken en terugkeren.”

Twaalfde man

Ook voor de spelers van Antwerp zelf zal het een zware dobber zijn, voorspelt Van Landeghem. “Je mag de twaalfde man echt niet onderschatten”, zegt hij. “Nu zullen onze jongens spelen voor 10.000 supporters van de tegenstander en is er niemand om hen aan te moedigen. Een heel slechte zaak voor Antwerp en voor het voetbal. Ook de tijd die we al gestoken hebben in het organiseren van de bussen, samen met andere supportersclubs, is verloren. Omdat hoe dan ook niet iedereen de match zou kunnen volgen in Enschede - we hebben 275 leden - hadden we al een groot scherm voorzien in het Poppemieke op Den Dam, ons supporterscafé. Ik twijfel er niet aan dat Antwerp toch nog alles in het werk zal stellen om dit recht te zetten en kaarten te regelen, maar het wordt nu wel heel kort dag.”

Eveneens op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ is Marleen De Smet, voorzitter van ASC Red Ones. “We zijn ontzettend kwaad”, zegt zij. “Er was al een tijdje discussie over het aantal kaarten dat we zouden krijgen, maar nu er helemaal niemand van de supporters welkom is, zijn we verschrikkelijk teleurgesteld. We zullen de match hier in Deurne in ons café bekijken. Ondertussen blijven we hopen dat onze club toch nog plaatsen uit de brand sleept.”

Bij Antwerp zelf wordt verrast gereageerd op de beslissing van de burgemeester van Enschede. “We vallen compleet uit de lucht”, zeg Sven Jaecques, sportief adviseur van de Great Old. “Wij zijn helemaal niet betrokken geweest in dit besluit. We krijgen dat zomaar op ons bord. We zullen nu overleggen met de UEFA en bekijken onze mogelijkheden. Natuurlijk hopen we deze beslissing nog te kunnen omkeren, maar ik ken het UEFA-reglement niet uit het hoofd. We zullen dit moeten bestuderen.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeffrey Debloudts

  In ieder geval als die angsthaas zijn zin doordrijft, is AZ (welliswaar ongewild) in overtreding met artiken 36.01 van het UEFA Europa League reglement, dat kort samengevat stelt dat de thuisclub minstens 5% van de bruikbare capaciteit aan de bezoekers MOET geven. Ik hoop dat Antwerp zijn advocaten hierop zet, want men is hier een gevaarlijk precedent aan het scheppen. De Antwerpsupporters hebben zich tegen Plzen voorbeeldig gedragen en er zijn geen straffen opgelegd om dit te rechtvaardigen.

 • daniel d'hulst

  Waarom willen ze dan een BENELIGA oprichten ? .... ene zonder supporters

 • Frank Vekemans

  Volgende week omgekeerd en geen supporters van AZ toelaten, of gaat de burgemeester van Brussel Close dwarsliggen? gewoon van hetzelfde laken een broek

 • heidi coussens

  Dit is een oneerlijke wedstrijd. De supporters hebben wel degelijk een invloed op de match. De burgemeester is een supporter? Met een strenge combiregeling kan je veel problemen vermijden. Nu ga je Antwerp-fans hebben die proberen kaarten te kopen voor de thuisploeg om maar de match te zien, met alle problemen vandien. Heel foute beslissing.

 • Linda Edam

  Ik schaam me voor "mijn" burgermeester.