ANTWERP 10 MILES. Twintig graden frisser dan vorig jaar maar dat deert 40.000 lopers helemáál niet

Het contrast met vorig jaar kon niet groter zijn tijdens de AG Antwerp Ten Miles en Marathon. Regen en tien graden maar ideaal loopweer voor de 40.000 lopers. 

Met opnieuw zo een 40.000 lopers hoeft de AG Antwerp Ten Miles dit jaar niet onder te doen voor de vorige edities. Het grote verschil met de edities 2017 en 2018 was het weer. Vorig jaar haalde het kwik nog gemakkelijk 30 graden terwijl de thermometer dit jaar met moeite de 10 graden haalde. De marathonlopers, die om 9 uur al van start gingen, kregen er nog een plensbui bovenop. Het voordeel van dit herfstweer was wel dat de lopers allemaal zonder grote problemen de finish bereikten. In tegenstelling tot de voorbije jaren waar heel wat lopers bevangen werden door de warmte. 

Opnieuw was er enorm veel volk naar Antwerpen afgezakt
Klaas De Scheirder Opnieuw was er enorm veel volk naar Antwerpen afgezakt

In rolstoel

Voor de start van wave 1 maakte schepen voor Sport Ludo Van Campenhout het bedrag bekend dat naar de vzw Stop Darmkanker gaat. “Lopen is gezond en wanneer je er nog eens het goede doel voor steunt is het al helemaal geweldig,” riep hij door de microfoon. De verkoop van T-shirts levert de vzw van dokter Colemont 61.370 euro. “Fantastisch,” zegt de dokter. “Met het geld zullen we een nieuwe communicatiecampagne op poten zetten. Darmkanker is perfect te genezen als we er snel bij zijn. Daarom is het erg belangrijk dat mensen zich op tijd laten testen. Die bewustwording willen we nu verder verspreiden.”

Elke deelnemer had zo zijn eigen persoonlijke reden om mee te lopen. Ook Diëgo Herrera Bosmans (20) uit Mortsel. Al deed hij dat in een speciale rolstoel. “Ik heb nooit kunnen lopen dus doe ik het op deze manier. Of het zwaarder is of niet, kan ik dus ook niet vergelijken. Ik doe mij om mezelf uit te dagen en in conditie te blijven,” vertelt de jongeman die hoopt binnen het uur binnen te zijn. Sinds begin dit jaar is Diego aan het trainen maar voor de passage door de Waaslandtunnel is hij beducht. “Er staat een stevige helling om mij te wachten en daar heb ik niet echt op kunnen trainen. Dus we zullen zien hoe ik die verteer.” 

Bart De Wever bij de aankomst
VTM Bart De Wever bij de aankomst

Voor burgemeester Bart De Wever was het zijn derde marathon in Antwerpen maar voor zijn vrouw Veerle was het haar marathondebuut. Twee jaar geleden klokte de Antwerpse burgemeester af op 4u13'25". In de editie van vorig jaar was hij lange tijd op weg om zijn record te verbeteren maar het warme weer gooide roet in het eten. Toen klokte hij af op 4u21'31". De editie 2019 was dan weer eentje die niet te vergelijken valt met de vorige twee edities. Toen was het dertig graden nu slechts tien graden en regenachtig. Na 10 kilometer was De Wever ongeveer een uur onderweg, na 20 kilometer was hij zo een 2 uur op pad, en aan kilometer 30 klokte de burgemeester af rond 3 uur. Uiteindelijk finishte hij dit jaar op 4u13'56". De Wever zijn echtgenote Veerle bereikte de finish in 4.49'38". Haar doelstelling was de marathon uitlopen.

Nick Van Peborgh won voor de zesde keer de Ten Miles en mag zich stilaan ‘Mister Antwerp 10 Miles’ noemen. Hij vierde zijn overwinning met “een frietje en een vleezeke.” Bij de vrouwen ging de overwinning naar Lore Tack.

Diëgo
Klaas De Scheirder Diëgo
Ook defensie was van de partij
Klaas De Scheirder Ook defensie was van de partij
Dokter Colemont ontving de cheque voor de vzw Stop Darmkanker
Klaas De Scheirder Dokter Colemont ontving de cheque voor de vzw Stop Darmkanker
De Antwerpse brandweer liep in uitrusting
Klaas De Scheirder De Antwerpse brandweer liep in uitrusting2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Vermeylen

    Wat een milieubelastend project! Schandalig dat er buitenlanders met vliegtuigen en anderen met auto's naar zo'n zielig vertoon komen! Loop thuis rustig in de buurt en dan zal de aarde je dankbaar zijn! Grote manifestaties zouden moeten verboden worden!

  • René Mertens

    De lof der zotheid.