Annemie Turtelboom ruilt gemeenteraad voor topuniversiteit

Annemie Turtelboom.
Foto BELGA Annemie Turtelboom.
Vlaams parlementslid en ex-minister Annemie Turtelboom (Open Vld) zit voor drie maanden op de Amerikaanse topuniversiteit Yale. "Een unieke kans", noemt ze het. Ze laat zich in de Antwerpse gemeenteraad tot november vervangen door Axel Polis, ondervoorzitter van het OCMW.

We belden donderdag even met Annemie Turtelboom, die onlangs een weekje haar man en twee kinderen op bezoek kreeg. "Ik had mijn kandidatuur voor Yale gesteld na mijn ontslag als Vlaams minister (lente 2016, red.). Samen met vijftien anderen uit alle continenten ben ik uit een paar duizend kandidaten geselecteerd. Ik geef hier lessen en seminaries over veiligheid, Europese migratie, vrouwen in topfuncties. Zelf volg ik onder meer ook een seminarie van voormalig VS-buitenlandminister John Kerry over klimaatverandering."


De Yale-universiteit ligt in de staat Connecticut. Turtelboom betrekt er een appartement, dicht bij de campus. "Ik krijg een mooie onkostenvergoeding, maar het leven is hier duur. Zotte toeren moet ik met dat geld niet doen."


Haar zetel in de gemeenteraad wordt tijdelijk ingenomen door Axel Polis. Die was pas vierde opvolger, maar Eddy Baelemans heeft de politiek verlaten, Karin Heremans heeft het te druk en Véronique De Gucht is professor aan de universiteit van Leiden (Nederland). (PHT)