Amerikaanse BearCats voor politie

GEPANTSERDE REDDINGSVOERTUIGEN BESTAND TEGEN ZWAAR VUURGEWELD

De BearCat is in de eerste plaats een reddingsvoertuig.
Patrick Lefelon De BearCat is in de eerste plaats een reddingsvoertuig.
Met de aankoop van twee Amerikaanse pantserwagens van het type 'BearCat' is de Antwerpse politie voortaan optimaal uitgerust om tussen te komen bij incidenten met zware wapens. De wagens zijn gisteren in de haven aangekomen. Het grote publiek zal ze voor het eerst tijdens het Nieuwjaarsvuurwerk op de Leien kunnen zien.

De Antwerpse politie wordt het eerste korps in België dat is uitgerust met BearCats. Dit voertuig van de Amerikaanse firma Lenco wordt wereldwijd door speciale politie- en legereenheden gebruikt als gepantserd reddingsvoertuig. Het is in de eerste plaats ontworpen om mensen uit gevaarlijke situaties te bevrijden.

Eén van de twee wagens is uitgerust met een ladderconstructie.
Patrick Lefelon Eén van de twee wagens is uitgerust met een ladderconstructie.

Terreurbestrijding

Politiewoordvoerder Wouter Bruyns: "Zelfs als er zwaar vuurgeweld dreigt kan dit voertuig toch tot bij een slachtoffer geraken om het te ontzetten. Vroeger waren wij daarvoor aangewezen op de hulp van speciale eenheden uit Brussel. Dan ging kostbare tijd verloren. De pantserwagens komen alleen bij bijzondere situaties op straat. Eén wagen staat in het zuiden van de stad in kazerne Valaar in Wilrijk. Daar is een speciale eenheid van de federale politie gevestigd is. De andere wagen staat in Noord, in kazerne Luchtbal van waaruit onze arrestatie-eenheden werken."


De Amerikaanse firma Lenco geeft op haar website zelf aan dat de BearCat bijzonder efficiënt is tijdens interventies waarbij politiemensen met zware wapens kunnen beschoten worden.


"Het voertuig is inzetbaar bij terroristische acties, gijzelingen of incidenten met een groep gewapende daders. De voertuigen zijn gepantserd en bieden weerstand tegen oorlogswapens zoals de kalasjnikov en tegen zelfgemaakte bommen", zo citeert Wikipedia gespecialiseerde Amerikaanse bronnen.

800.000 euro

De twee wagens kosten samen 800.000 euro. Door de goedkopere dollar is dat minder dan het budget dat de Antwerpse gemeenteraad had goedgekeurd.


Eén van de wagens is uitgerust met een "MARS", een Mobile Adjustable Ramp System. Dat is een ladderconstructie die bijvoorbeeld bij gijzelingen nuttig kan zijn om door te dringen tot op hogergelegen verdiepingen.

Nieuwjaarsvuurwerk

Politiewoordvoerder Wouter Bruyns: "Deze pantserwagens hebben veel geld gekost. Als wij er één leven mee kunnen redden, is wat ons betreft de investering terugverdiend."


De twee wagens werden gisteren van een zeeschip gereden in de Antwerpse haven. Volgende week haalt de politie ze op zodat zij tegen de feestdagen gebruiksklaar zijn. Onder meer bij het Nieuwjaarsvuurwerk zullen de twee BearCats in de buurt van de Kaaien stand-by staan. De voorbije jaren huurde de politie altijd pantserwagens van de federale politie.