Amerika-lopers zitten na 12.500 kilometer halverwege

De lopers op Mexicaans grondgebied.
Foto Seba Vandermolen De lopers op Mexicaans grondgebied.
Weking Van Reeth en Seba Vandermolen die in twee jaar het volledige Amerikaanse continent al lopend willen overbruggen, van Alaska in het noorden tot het zuidelijkste punt van Argentinië, zitten halverwege. De Antwerpse ultralopers hebben intussen 299 marathons of 12.500 kilometer afgelegd. In totaal willen ze 590 marathons (25.000 km) achter elkaar rennen. Dat doen ze voor het goede doel: To Walk Again, de stichting van Marc Herremans.

De volgwagens, twee tot camper omgebouwde jeeps, worden bestuurd door Ann Wouters en Liesbeth Balemans, de vrouwen van de lopers. Zij zorgen voor de bevoorrading, de blessurepreventie, peptalk en massages. Dat bleek al erg nodig. "In Centraal-Amerika hebben we gas gegeven", zegt Seba. "We stonden elke ochtend om half vijf op om de zwaarste hitte voor te zijn Het is hier zo warm, tot soms 45 graden, niet te doen. Na 5 km stond het zweet in onze schoenen. Op de duur doet je hele lijf pijn".

Narcoroute

Langs de Pan American highway is het duo al meermaals bijna overhoop gereden. In La Paz is de volgwagen aangereden, met enkel blikschade gelukkig. Toch laten ze zich niet afschrikken. "In Mexico hebben we grotendeels over de narcoroute (route van drugsmokkelaars, red.) gelopen. Het is daar een kat en muisspel met de politie. Politie sluit routes af en 'narcos' reageren met de kidnapping van agenten. En wij flaneren daar langs. Gelukkig reageren de meeste mensen net heel gastvrij als ze ons verhaal horen", zegt Weking.


Nu ze veel moeten regelen voor hun oversteek via het Panamakanaal naar Colombia gaat de riem er even af. "Zo kunnen we fysiek recupereren. Het is afmattend geweest de jongste weken. In Colombia ondergaan we een grondige medische check-up. We starten opnieuw met lopen in Medellin en dan gaat het via de westkant naar Ecuador." Nadien volgen nog Ecuador, Peru, Bolivië, Chili, en Argentinië. "We hebben er nog steeds goede moed op, dus dat zal nog wel lukken", zegt Seba.


(DILA)