Ambtenaren aan het loket herinnerd aan verbod op regenboogpin tijdens werkuren: “Een spijtige zaak”

Antwerps gemeenteraadslid Hicham El Mzairh (sp.a).
BELGA Antwerps gemeenteraadslid Hicham El Mzairh (sp.a).
De regenboogpin met de stralende A mag niet gedragen worden door medewerkers van de stad Antwerpen die in contact komen met burgers. Daar werden de medewerkers in een bericht opnieuw aan herinnerd. Hicham El Mzairh, gemeenteraadslid voor sp.a in Antwerpen, spreekt van een ‘spijtige zaak’: “Een overheid straalt zijn neutraliteit uit door juist alle aspecten van diversiteit toe te laten.”

“Het bestuursakkoord stelt de neutraliteit van onze dienstverlening voorop”, staat te lezen in het bericht aan de stadsmedewerkers. “Daarom kan je de pin niet altijd dragen als je in een frontoffice-functie werkt. Heb je in jouw functie als stadsmedewerker rechtstreeks contact met burgers? Dan draag je de pin niet tijdens de werkuren. Uiteraard mag je de pin dan wel buiten de werkuren dragen. Werk je in een backoffice-functie? Dan mag je de pin ook tijdens de werkuren dragen.”

“Een zeer spijtige zaak", zegt gemeenteraadslid El Mzairh. “Een overheid straalt zijn neutraliteit uit door juist alle aspecten van diversiteit toe te laten. Ze erkent gewoon dat bevolkingsgroepen deel uitmaken van de samenleving en wil een representatief orgaan zijn waarin iedereen zich herkent. Als de overheid werkelijk diversiteit in haar samenleving toestaat en dus accepteert dat de samenleving diversifieert en pluraliseert, waarom zou ze dat dan in haar verschijningsvorm niet willen omarmen? Door geen diversiteit toe te staan, ontlast de overheid zich van een belangrijke taak, namelijk dat ze moet voorop gaan en de diversiteit moet genormaliseerd krijgen.”

“Ik zou het bijvoorbeeld een heel mooi en belangrijk signaal vinden indien ik onder de loketbedienden of politieagenten ook holebi ambtenaren zou opmerken”, gaat El Mzairh verder. “Hetzelfde geldt voor vrouwen met een hoofddoek. De boodschap zou dan veel duidelijker zijn dat ook LGBTQ-gemeenschap en andere gemeenschappen bij ons horen. Het zou de angstkramp waarin deze samenleving zit wat kunnen verlichten en de kwalijke reputatie die nu nog zo sterk aan de holebi gemeenschap - maar ook aan moslims - kleeft kunnen doen afnemen.”

De beslissing van de stad ligt volledig in lijn met het bestuursakkoord, zo benadrukt ook de stad, maar dat akkoord onderschreef El Mzairh samen met een aantal andere sp.a-collega’s bij de oprichting van het Antwerps bestuur niet.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Vangenechten

  We moeten geen reclame maken voor uitingen die sommige medeburgers als uitdaging ervaren.

 • ives verheyleweghen

  Inderdaad, persoonlijke overtuigingen horen thuis in de privésfeer en niet op een plaats die openbare dienstverlening geeft. De omslag van bepaalde partijen ruikt naar cliëntelisme

 • Georges Kuster

  Houden zo! Voorkomen is beter en gemakkelijker dan genezen. Bedankt dat de stedelijke overheid zich houdt aan normale strikte regels.

 • Gaston FOUBERT

  Een overheid straalt neutraliteit uit …. 'k zie daar al ene zitten met een regenboogspeld op zijn kraag, een hoofddoek op z'n kop met daarboven een tulband en daarboven nog een keppeltje.

 • Jose Van Hauwaert

  Ik ben absoluut voor gelijkheid ongeaard sekse, geloof, ideoligie, herkomst en seksuele geaardheid. Doch indien we deze pin toelaten is dat de deur openen naar hoofddoeken ea zaken aan het loket. Daarom 100% neutraliteit aan het loket graag. Ga maar eens stemmen in Ever, Schaarbeek ea Sint Joost, dan begrijpt men wel wat ik bedoel, daar is neutraliteit namelijk ver zoek....