Ambiance verzekerd met 8 live-acts

20STE EDITIE 'ANTWERPEN ZINGT' MOGELIJK LAATSTE KEER OP ZUIDERDOKKEN

Het programma werd gisteren voorgesteld. Onder meer Luc Caals (centraal) en Hans de Booij (derde van rechts) zullen optreden.
Klaas De Scheirder Het programma werd gisteren voorgesteld. Onder meer Luc Caals (centraal) en Hans de Booij (derde van rechts) zullen optreden.
Antwerpen Zingt bestaat dit jaar twintig jaar. De organisatie verwacht op 6 augustus maar liefst 20.000 enthousiaste amateurzangers en acht live-acts op de Gedempte Zuiderdokken. Het grootste Antwerpse zangfeest begon echter ooit als een vrij spontane zangstonde van de vaste stamgasten in café Den Engel.

De jubileumeditie van Antwerpen Zingt werd gisteren officieel voorgesteld op de plek waar het allemaal begon: café Den Engel op de Grote Markt. In de jaren negentig liep het café twee dinsdagen per jaar nokvol voor 'Den Engel zingt'. "Normaal was dat de rustigste dag in de kroeg maar op onze zangavond stonden ze tot buiten op de tafels te dansen", zegt organisator Alain Roels. "In die beginjaren projecteerden we de teksten op de muur van het café en wezen we in het juiste tempo met een lat aan wat de mensen moesten zingen. Omdat het café veel te klein werd, koppelden we ons karretje in 1998 aan een Antwerps jazzfestival op de Grote Markt. Zij deden de zaterdag jazz en wij mochten op vrijdag zingen: Antwerpen Zingt was geboren."

Een sfeerfoto uit 2009: twee mannen zingen uit volle borst mee.
De Scheirder Een sfeerfoto uit 2009: twee mannen zingen uit volle borst mee.

Den Engel nagebouwd

"In die legendarische beginjaren werd de volledige toog van het café van Den Engel, compleet met meubilair en tapkranen, nagebouwd op het podium", zegt co-organisator Alain Roels. "Het gelegenheidskoor op het podium bestond uitsluitend uit de vaste stamgasten van den Engel. Een heel deel van hen komt elke editie nog trouw meezingen. Voor onze 250 zangers is dat een halszaak. Ze kijken er maandenlang naar uit en zelfs de meest schuchtere caféklant verandert op het podium in een vingerknip even in Mick Jagger!"


Het feest pakt elk jaar uit met een special guest. "Nonkel Bob, De Strangers, Nicole & Hugo en Vader Abraham, ze traden allemaal bij ons op", zegt mede-organisator Erik Ost. "Gaston Berghmans had gezworen om nog één allerlaatste keer te zingen en dat deed hij in 2007 op ons podium, een schitterend moment. Maar de beste herinnering heb ik aan La Esterella. Ze werd door twee verplegers het podium opgedragen maar haar versie van 'Oh Lieve Vrouwetoren' bezorgt me nog altijd kippenvel als ik eraan terugdenk."


Het succes van Antwerpen Zingt bleef jaar na jaar groeien. "Op een gegeven moment had geen enkel café op de Grote Markt nog één pint in huis. Noodgedwongen zijn we dan bier gaan bijhalen in de cafékelders op de Groenplaats. Voor de veiligheid moest het feest na vijf edities uitwijken naar de Gedempte Zuiderdokken, het grootste plein van 't stad. Mogelijk wordt deze 20ste editie de (voor)laatste op die plek, want het hele plein wordt heraangelegd als park met ondergrondse parkings. "Als we moeten verhuizen vinden we samen met de stad wel een nieuwe locatie. Wij willen wel liefst op rechteroever blijven."

Coryfeeën

Intussen werd Vlaanderen Zingt opgericht en zijn er 45 steden en gemeenten die hun eigen versie kregen. Voor de twintigste Antwerpse editie van het zangspektakel haalt de organisatie een aantal Vlaamse en Nederlandse coryfeeën van stal. "Deze jubileumeditie willen we extra luister geven", zegt organsator Erik Ost. "Opwarmer van dienst is voor het eerst in 11 jaar niet Wim Leys, maar wel het duo Jelle Cleymans en Jonas Van Geel. Daarna brengen onder meer Johan Verminnen, Bart Herman, Willy Sommers en Hans de Booij hun eigen grootste hits of, zoals Luc Caals een medley van André Hazes. Wie die klassiekers wil inoefenen, heeft nog tijd tot 6 augustus.