Altaarstuk uit collectie David Bowie te bewonderen in Rubenshuis

Het altaarstuk 'De Heilige Catharina'.
Foto Laenen Het altaarstuk 'De Heilige Catharina'.
Vanaf vandaag is het altaarstuk 'De Heilige Catharina' uit de collectie van David Bowie te bewonderen in het Rubenshuis in Antwerpen.

Het kleine zaaltje in het Rubenshuis was te klein bij de voorstelling van het werk. Het toont aan hoe belangrijk dit schilderij van de Venetiaanse kunstenaar Jacopo Tintoretto (1518-1594) is. Bowie was een liefhebber van de oude meesters, meer dan dertig jaar had het overleden popicoon 'De Heilige Catharina' in zijn bezit. Enkele maanden na de dood van de zanger, werd zijn kunstcollectie geveild in Londen. Een Luxemburgse kunstverzamelaar die anoniem wil blijven, kocht het werk en kondigde meteen aan het schilderij voor lange tijd uit te lenen aan het Rubenshuis. De keuze voor het Rubenshuis ligt voor de hand. Net als Bowie had ook Rubens een enorme bewondering voor het werk van Tintoretto. Rubens liet zich niet alleen inspireren door de Venetiaan, hij had ook zeven werken van de kunstenaar in zijn bezit.


Tintoretto schilderde 'De Heilige Catharina' omstreeks 1560-1570 voor San Geminiano aan het San Marcoplein in Venetië. Het altaarstuk hing er tot 1807 toen de kerk onder het bewind van Napoleon werd afgebroken. In het voorjaar van 2019 zal 'De Heilige Catharina' even terugkeren naar Venetië tijdens de Bïennale. Op die manier wil minister van Toerisme Ben Weyts de Vlaamse kunst bekend maken bij het wereldwijde publiek. Na de Bïennale keert het werk terug naar de Scheldestad.


Info: www.rubenshuis.be.


(ADA)