Agenten stelen show op Gay Pride

PARADE LOKT MET 45.000 BIJNA DUBBEL ZOVEEL TOESCHOUWERS

Overal waar ze passeren, applaudisseert het publiek luid voor de stoet agenten.
Laenen Overal waar ze passeren, applaudisseert het publiek luid voor de stoet agenten.
Voor de zevende keer legde een grote regenboogvlag zaterdag het parcours van de Antwerp Pride af, voortgetroken door Antwerpse politici, maar vooral door holebi's van alle slag. Voor de allereerste keer stapten er ook een vijftigtal agenten mee. Duidelijk een beetje onwennig, maar met veel respect en applaus ontvangen door de duizenden toeschouwers.

De Antwerpese politie is er ook voor holebi's. Die boodschap wilde burgemeester Bart De Wever (N-VA) de wereld insturen. Daarom gaf hij dit jaar zijn fiat om de holebi's - en ook vrijwilligers - in het Antwerpse politiekorps in uniform mee te laten oplopen in de jaarlijkse stoet. Dat wat nét niet mocht van Minister van Binnenlandse Zaken Milquet (CDH) omdat een deelname volgens haar de neutraliteit van de politie in vraag stelt. Maar toch: keurig in uniform, geen streepje 'regenboog' op te merken - buiten hier en daar een roze fluitje rond de hals omdat ze die uitdeelden - stapte de delegatie in Antwerpen mee.

Een trotse Serge Muyters neemt foto's van zijn korps.
Laenen Een trotse Serge Muyters neemt foto's van zijn korps.

Dansende agenten

Ietwat onwennig, maar hier en daar zette een agent toch een voorzichtige dansende beweging in op de opzwepende trommelritmes en de beats die de 22 praalwagens van de kleurrijke stoet door de binnenstad trokken. Op het applaus dat te pas en te onpas uit het publiek kwam, reageerden ze wel met zwaai- en dankbewegingen. "Dit verdient ook echt respect", regaeerde een toeschouwer. "Voor je geaardheid uitkomen in zo'n korps kan niet evident zijn." Even voorzichtig als zijn korps pakte ook Antwerps politiechef Serge Muyters, één van de eerste politiemensen in Vlaanderen die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, het zaterdag aan. In een gewone plunje en vanuit het publiek nam hij ietwat verdoken foto's van 'zijn' passerende korps.

Eurosongwinnaar Conchita Wurst stapt in de gietende regen onder begeleiding naar het podium.
Laenen Eurosongwinnaar Conchita Wurst stapt in de gietende regen onder begeleiding naar het podium.

Roze hemd

Veel minder getemperd ging het er aan toe met de benen van plaatsvervangend burgemeester Ludo Van Campenhout (N-VA). Enthousiast met zijn heupen en handen zwaaiend, en met een toepasselijk roze hemd, liep hij op de kop van de stoet. "Of ik geoefend heb? Nee, ik kan gewoon niet traag stappen, dus dan moet je dansen", lachtte hij. Samen met zijn collega cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) vertegenwoordigde het duo het Antwerpse Schoon Verdiep. Bart De Wever was op vakantie, maar ook zijn kersverse schepen van integratie Fons Duchateau (N-VA) die de naar Vlaams niveau gepromoveerde Liesbeth Homans opvolgt.


"Dat is wel een gemiste kans", klonk het bij de regenboog- federatie.


Ook al startte de Antwerp Pride wat slapjes op de Gedempte Zuiderdokken, de mensenmassa die de stoet op de Scheldekaaien stond op te wachten, was met 45.000 aanzienlijk groter dan de voorbije jaren. "Met 800 deelnemers is het evenenement ook duidelijk gegroeid", besluit Filip Nuyts, woordvoerder van de stad. Het evenement en de feestjes die er de voorbije week mee gepaard gingen, eindigden zondag met een uitgeregend optreden van de Oostenrijkse Eurosongwinnaar Conchita Wurst op de Grote Markt, beter bekend als de vrouw met de baard.

Feestvierders wassen hun doorweekte kleren in de wasserij aan de Grote Markt.
Klaas De Scheirder Feestvierders wassen hun doorweekte kleren in de wasserij aan de Grote Markt.
Schepen Ludo Van Campenhout, gekleed in een roze hemd, danst vrolijk mee in de stoet.
Laenen Schepen Ludo Van Campenhout, gekleed in een roze hemd, danst vrolijk mee in de stoet.
Het mag dan heel hard regenen, de echte fans blijven op post voor Conchita Wurst.
Laenen Het mag dan heel hard regenen, de echte fans blijven op post voor Conchita Wurst.
Korpschef Serge Muyters neemt foto's van zijn korps.
Laenen Korpschef Serge Muyters neemt foto's van zijn korps.
Kleurrijke figuren op de praalwagens.
Laenen Kleurrijke figuren op de praalwagens.