Agent riskeert sanctie voor 'pipo'

BEWONERS ZONSTRAAT VINDEN OPMERKELIJKE BRIEF BIJ BESCHADIGDE AUTO

Ahmed Jettary bij zijn beschadigde auto in de Zonstraat: "Ik vond de krassen niet zo grappig, maar bij het lezen van de brief moest ik toch even grijnzen."
Laenen Ahmed Jettary bij zijn beschadigde auto in de Zonstraat: "Ik vond de krassen niet zo grappig, maar bij het lezen van de brief moest ik toch even grijnzen."
"Deze nacht heeft een pipo uw voertuig beschadigd." Die opmerkelijke boodschap vonden de bewoners van de Zonstraat gisteren op een briefje achter hun ruitenwisser. Afzender: de Antwerpse politie. De agent die het briefje schreef, riskeert een sanctie.

Enkele bewoners van de Zonstraat wachtte woensdagmorgen niet meteen een aangename verrassing. Een vandaal had in de loop van de nacht niet minder dan twaalf geparkeerde voertuigen beschadigd. Krassen op de bumpers, op de flanken, op de zijspiegels. Niet leuk uiteraard, maar enkele bewoners fronsten toch nog eens opnieuw de wenkbrauwen toen ze onder hun ruitenwisser een briefje vonden van de politie. "Deze nacht heeft een pipo uw voertuig beschadigd. U dient ten burele Handelstraat te komen om een verklaring af te leggen dat u de schade erkent. Mvg, PZ Antwerpen City." Met daaronder een officiële stempel van de politie.


Bij de politie Antwerpen kunnen ze niet echt lachen met het woordgebruik van de agent. Eerst werd nog ontkend dat de brief effectief door een agent was geschreven, maar na wat rondbellen kwam de waarheid aan het licht. "Een beetje tot onze eigen schaamte heeft inderdaad een van onze mensen die brief geschreven", zegt Veerle De Vries van de lokale politie Antwerpen. "We willen wel benadrukken dat wij als instantie ons van dergelijk taalgebruik distantiëren. Onze korpschef zal dan ook de nodige maatregelen nemen. Schorsing of een tik op de vingers? Daar kunnen we nog niet op vooruitlopen."

Toon Verheijen

Verdachte gevat

Een van de gedupeerde bewoners heeft minder problemen met het briefje. "Ik vond de krassen op zich niet zo grappig, maar toen ik de brief las moest ik toch even grijnzen", zegt Ahmed Jettary. "Ook was het bizar dat ik speciaal naar de Handelstraat moest, terwijl hier vlakbij een politiekantoor is. Toen ik klacht ging indienen, moest een van de agenten toch een beetje lachen. Hij had wel zijn bedenkingen, maar er stond een officiële stempel op. Verder geef ik er niet zo veel om, ik ben al blij dat ze een verdachte hebben."


De politie kon rond 5.30 uur een verdachte oppakken in de Zonstraat. De 35-jarige man verkeerde in een staat van openbare dronkenschap. Hij is verhoord, maar hij ontkent elke betrokkenheid bij de beschadiging van de twaalf voertuigen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de man de rekening kan gepresenteerd worden voor de vandalenstreken.