Afvalbeheerder wil Ring ontlasten via binnenvaart

Containers worden op een schip geladen.
Foto Joke Couvreur Containers worden op een schip geladen.
Afvalbeheerder Vanheede Environment Group wil de Antwerpse Ring jaarlijks van zo'n 4.000 transporten ontlasten door de kaart van de binnenvaart te trekken. Op termijn dromen ze zelfs van een shuttledienst per boot die kan leiden tot 76.000 minder transporten per jaar.

"Wij hebben vandaag een 250-tal vrachtwagens op de baan en heel wat chauffeurs die meer dan eens gefrustreerd in de file staan", aldus Koen Smits van Vanheede. "Daarom willen we graag de Antwerpse Ring ontlasten door in te zetten op binnenvaart." Het hoe en wat hiervan wordt deze week uitgetest via een proefproject in samenspraak met het Vlaams Instituut voor de Logistiek. Dagelijks vaart een schip fulltime tussen Antwerpen en Geel en tussen Antwerpen en Izegem. Aan boord: containers met afval die richting West-Vlaanderen of omgekeerd moeten voor duurzame verwerking. "Via het proefproject leren we wat er exact nodig is om permanent te transporteren via de binnenvaart. Alle obstakels worden blootgelegd en we zitten ook rond de tafel met onder meer de Antwerpse Havenbeheerder en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) want infrastructurele maatregelen zullen hier en daar nodig zijn."

Shuttledienst

Volgens hun berekeningen zou Vanheede jaarlijks 4.000 transporten van de weg kunnen halen. Maar ze mikken op veel meer. "Het is de bedoeling om in de toekomst te komen tot een shuttledienst die continu heen en terug vaart en die we willen openstellen voor andere bedrijven die vandaag ook afval- en recyclagematerialen vervoeren via de weg richting West-Vlaanderen, Limburg of Antwerpen. Als zij op de kar springen kunnen we makkelijk tot 76.000 vrachtwagens van de baan halen." (CDR)