Afvalbedrijven investeren 100 miljoen euro in houtafvalcentrale in Doel

Doel vanuit de lucht.
RV Doel vanuit de lucht.
De afvalbedrijven Indaver en Suez hopen in augustus of september groen licht te krijgen voor de bouw van een centrale die energie opwekt uit de verbranding van niet-recycleerbaar houtafval. De houtoven die in Doel zou verrijzen en een waarde van 100 miljoen euro heeft, zou op termijn ook stoom kunnen leveren voor het Ecluse-net, dat midden maart officieel in gebruik genomen werd.

Indaver en Suez hebben een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor een houtafvalcentrale in Doel. Ze willen 100 miljoen euro investeren in een project dat jaarlijks 180.000 ton houtafval kan verbranden. Het gaat om hout dat vanwege de slechte kwaliteit niet meer kan gerecycleerd worden tot nieuwe producten zoals paneelhout. 

“In de eerste plaats zal de verbrandingsinstallatie gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit”, zegt Indaver-woordvoerder Inge Baertsoen. “Maar het is ook zeker mogelijk dat het overschot van de opgewekte energie in de vorm van stoom op het Ecluse-net terechtkomt. Dat hangt af van de vraag naar stoom van de afnemende bedrijven.” Op dit moment maken vijf bedrijven uit de chemische cluster van de Antwerpse haven gebruik van stoom via Ecluse, die wordt opgewekt door afvalstoffenverbranding. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.