Afbraak hoekpand tussen Fierensblokken start begin mei

Het hoekpand
Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten Het hoekpand
Begin mei start de afbraak van het hoekpand tussen de bekende Fierensblokken in de Antwerpse Sint-Andrieswijk. Het gebouw op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat vormt geen onderdeel van de Fierensblokken en heeft een andere bouwstijl. In het najaar start op die locatie de bouw van een nieuw pand.

De afbraak van het hoekpand tussen de Fierensblokken duurt vermoedelijk 20 werkdagen en start begin mei. Enkele parkeervakken worden tijdelijk ingericht als werfzone. Doorgaand verkeer blijft in alle richtingen mogelijk. Het tramverkeer wordt niet gehinderd. Naast de afbraakwerken voert de aannemer ook verdere ontmantelingswerken uit in de Fierensblokken zelf, zoals het strippen van niet-waardevolle afwerkingslagen en het verwijderen van oude installaties in het gebouw. “Daarbij blijven alle waardevolle architecturale kenmerken behouden”, verzekert schepen voor wonen Fons Duchateau. “Er zal bijvoorbeeld geen afvoer van puin gebeuren langs de typische terrazzo-trappenhallen.”

122 wooneenheden

Naast het nieuwe hoekpand creëerde Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten in de Fierensblokken plaats voor een mix van woongelegenheid. De nieuwe indeling laat de bestaande basisstructuur van de Fierensblokken zoveel mogelijk intact, maar zorgt na de renovatie zowel voor studio’s met collectieve gedeeltes als voor appartementen. In totaal passen 122 wooneenheden in de gerenoveerde gebouwen.

Huurcontrole

“De Fierensblokken lanceren een nieuw woonprincipe in deze stad: huurcontrole. Een woonvorm die zich tussen de sociale huurmarkt en de privémarkt nestelt. Wie een te hoog loon heeft om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar het moeilijk heeft op de privémarkt, kan hier terecht. Ideaal voor bijvoorbeeld jonge starters of eenoudergezinnen”, zegt schepen voor Wonen Fons Duchateau. Door in te zetten op verhuur, blijft AG VESPA ook eigenaar van de Fierensblokken en blijft ook het beheer van de gebouwen verzekerd.

 De gebouwen zullen in de loop van 2022 klaar zijn voor bewoning.

De dakterrassen
Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten De dakterrassen
Binnentuin
Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten BinnentuinReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.