Actie zet 790 peuters zonder opvang

ABVV EN ACV BETOGEN VOOR RECHTVAARDIGE BELASTINGEN

Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud.
Foto KDS Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud.
ABVV en ACV organiseren vandaag in Antwerpen een Tax Pride, een betoging tegen belastingontduiking en voor rechtvaardige belastingen voor iedereen. Onder meer 43 leefgroepen in de stedelijke kinderopvang en vier scholen blijven dicht. "Ik hoop dat dit de laatste keer is dat honderden ouders gegijzeld worden door een politieke actie die niets met onze werking te maken heeft", briest jeugdschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA).

De vakbonden ABVV en het ACV houden vandaag een mars door Antwerpen. De betoging vertrekt aan het Sint-Jansplein en leidt de deelnemers via de overheidsdienst Financiën op de Leien naar de Waagnatie. De boodschap? De federale regering van premier Charles Michel (MR) moet eerlijker belastingen innen en multinationals, vermogenden en beleggers die frauderen of taxen ontduiken via belastingsparadijzen strenger gaan vervolgen. Officieel gaat het niet om een stakingsactie, maar de gevolgen laten zich wel voelen. 43 leefgroepen blijven de hele dag dicht en de ouders moeten zelf op zoek naar een oplossing.


Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud is de vakbondsacties grondig beu. "De ouders van 790 kinderen blijven vandaag in de kou staan als ze hun allerkleinsten willen afzetten in de stedelijke kinderopvang. Deze ouders moeten opnieuw te elfder ure op zoek naar alternatieven. Of ze moeten opnieuw één van hun twintig verlofdagen opofferen", reageert Ait Daoud. "Wat mij enorm stoort aan deze opeenstapeling van politieke stakingen, is de impact op onze Antwerpse ouders. Die impact kan en wil ik niet blijven verantwoorden."


De schepen waarschuwt dat dit soort acties koren op de molen zijn van de voorstanders van een privatisering. "De roep om een privatisering van de stedelijke kinderopvang klinkt luider en luider. Onze werknemers zijn ambtenaren en kunnen terugvallen op veel betere arbeidsvoorwaarden dan de kinderbegeleiders in de privé. Zowel op vlak van het aantal wettelijke verlofdagen, thematische verloven, onbetaald verlof als extralegale voordelen zoals maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering zijn de verschillen enorm. Daarbovenop te pas en te onpas sluiten om redenen die los staan van de lokale werking wordt simpelweg niet meer aanvaard door de Antwerpenaar, die rekent op onze dienstverlening."


Ait Daoud blijft voorstander van de stedelijke kinderopvang. "Maar die moet wel een meerwaarde bieden: met maximale openingsuren tijdens de werkweek en kwalitatieve opvang." Ait Daoud wil onderzoeken hoe de stad bij een volgende actie ervoor kan zorgen dat de dienstverlening ook bij stakingsacties kan blijven doorlopen.

Ook huisvuilophaling

De stad verwacht nog meer hinder in de huisvuilophaling en de containerparken blijven allemaal dicht.


In acht basisscholen is noodopvang nodig. Mogelijk zijn ook loketten van de stadsdiensten gesloten. Via www.antwerpen.be vindt u vanaf 's morgens een overzicht.


Bij de NMBS en De Lijn verwachten ze geen hinder.