Actie tegen hogere huurprijzen in Kielparktorens: “Hoe kan dat in gebouwen die tóch worden afgebroken?”

Eén van de drie Kielparktorens. Een pak meer huur vragen voor sociale woningen die op de slooplijst staan: volgens de actievoerders kan dat echt niet.
Klaas De Scheirder Eén van de drie Kielparktorens. Een pak meer huur vragen voor sociale woningen die op de slooplijst staan: volgens de actievoerders kan dat echt niet.
Huisvestingsmaatschappij Woonhaven besliste afgelopen herfst om de drie iconische Kielparktorens af te breken én te vervangen. Hoe die plannen eruitzien, komen de bewoners deze week te weten. Maar intussen is de huur van de sociale flats er wel fors gestegen. “Kan niet”, vindt PVDA dat maandag actie voerde. “Woonhaven moet de huurprijs bevriezen van gebouwen waarin niet meer wordt geïnvesteerd en die niet meer aan de kwaliteitsnorm voldoen.”

Begin dit jaar is een nieuw berekeningssysteem voor sociale huurders ingevoerd. Zo wordt er naast het samentellen van de inkomens van de ingeschreven bewoners en de gedane energierenovaties óók rekening gehouden met de virtuele marktwaarde van de sociale woning. Ligt die in een buurt met vrij hoge private huurprijzen, dan komt er een pak huur bij. 

Ondermaats

Gemeenteraadslid Mie Branders (PVDA) vindt die verhoging absurd voor torens uit de jaren vijftig die toch onder de sloophamer moeten. “De leefkwaliteit is ondermaats. Er is geen isolatie, er staat nog enkel glas, de appartementen zijn soms moeilijk te verwarmen en de liften vallen om de haverklap stil. Verschillende huurders hebben zelfs ademhalingsproblemen door schimmel en vocht.”

Branders kaart de zaak aan in de Antwerpse gemeenteraad en hoopt dat Woonhaven dinsdag positief nieuws brengt op de infovergadering voor de bewoners. 

De staat van de trappenhal verraadt de ouderdom van de Kielparkblokken.
Klaas De Scheirder De staat van de trappenhal verraadt de ouderdom van de Kielparkblokken.
De keukens in de Kielparktoren zijn niet meer van deze tijd.
Klaas De Scheirder De keukens in de Kielparktoren zijn niet meer van deze tijd.