ACOD gaat door met loodsenstaking

De problemen voor de scheepvaart van en naar Antwerpen zijn nog niet opgelost. De socialistische vakbond ACOD liet vrijdagavond weten door te gaan met zijn acties bij de loodsen. Het liberale VSOA bereikte over een opschorting daarvan wél een akkoord met minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De haven van Antwerpen moet nu al een week afrekenen met problemen in de beloodsing. De bedrijven vrezen voor de reputatie van de haven. Dagelijks waren er voor 20 tot 30 op- of afvarende schepen vertragingen van vele uren. De zeeloodsen namen maximaal hun rusttijden op.


ACOD en VSOA, die vooral bij de zeeloodsen sterk staan, protesteren tegen de wijze waarop Ben Weyts het loodswezen wil hervormen. Uitgangspunt is een gedeeltelijke opheffing van het onderscheid tussen zee- en rivierloodsen. Die laatste categorie kreeg na acties Weyts zo ver om deze zogenaamde multivalentie uit te stellen tot 2019. Maar dat akkoord met de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) maakte de vakbonden ACOD en VSOA kwaad. Vrijdag besliste het VSOA om de acties op te schorten en verder te onderhandelen met de minister.


ACOD was vrijdag niet uitgenodigd door Weyts en sluit nu niet uit dat er nog hardere acties volgen. (PHT)