ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht

Actievoerders eisen minimumloon van 14 euro per uur en minimumpensioen van 1.500 euro

De ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht.
BELGAONTHESPOT De ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht.
Ongeveer 1.200 militanten van de socialistische vakbond ABVV hebben dinsdag in Antwerpen deelgenomen aan een mars voor meer koopkracht. De actievoerders eisten onder meer een minimum uurloon van 14 euro en een minimumpensioen van 1.500 euro.

De manifestatie vertrok dinsdagvoormiddag van de Bolivarplaats aan het Vlinderpaleis en ging zo door de stad richting de Groenplaats. “Wij laten vandaag onze stem horen om onze eisen voor meer koopkracht en meer gelijkheid kracht bij te zetten”, speechte ABVV-secretaris Miranda Ulens. “Er zijn meerdere rapporten van officiële instanties dat de laatste vijf jaren van deze Zweedse regering, de mensen in België koopkracht hebben verloren. In Europa hangen we aan het einde van het peloton.”

De actiedag van 14 mei vormt het slotstuk van een langere campagne voor meer koopkracht van het ABVV, waarbij op de veertiende van elke maand acties werden gedaan. Dat is een verwijzing naar de strijd voor een minimum uurloon van 14 euro. “We gaan met die eis binnenkort opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten”, zegt Ulens.

Volgens Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV Antwerpen, verbergen de regeringspartijen een daling van de koopkracht achter een kleine nettoloonsverhoging. “Die hebben de werknemers en sociaal verzekerden meer dan zelf betaald met een indexsprong, hogere facturen, minder openbare dienstverlening en minder sociale bescherming. Net zoals de werknemers ook nog de begrotingstekorten mogen betalen die het gevolg zijn van de cadeaus aan werkgevers en bedrijven.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.