Abortusdokter zwaar gestraft

De 53-jarige Mohammad Rahman is in Antwerpen veroordeeld tot een effectieve celstraf van 1,5 jaar en een boete van 8.100 euro wegens een illegale abortus en het blijven werken als arts, ondanks zijn schrapping door de Orde van Geneesheren.

Een Nepalese vrouw had tijdens een onderzoek naar intrafamiliaal geweld verteld hoe ze bij een dokter in Antwerpen een abortus had laten uitvoeren. Haar landgenoot Govinda B. had de vrouw verkracht en geslagen en hij had haar meegenomen naar 'dokter' Rahman in de Sint-Elisabethstraat in Antwerpen. Het slachtoffer kreeg er pillen en ze moest een verklaring, die B. had opgesteld, ondertekenen. Op het briefje werd melding gemaakt van een miskraam en niets over de illegale abortus.


De rechter veroordeelde Rahman tot één jaar cel, Govinda B. kreeg dezelfde straf, maar wel met uitstel.


Na een eerdere veroordeling tot 3 jaar schrapte de Orde van Geneesheren Rahman, maar hij bleef aan de slag alsof er niets aan de hand was. Vorig jaar vond de federale politie een actief dokterskabinet aan, in niet al te hygiënische omstandigheden. Het medisch materiaal werd in beslag genomen. De rechter veroordeelde hem gisteren in twee gelijkaardige dossiers tot 6 maanden cel en 3.600 euro boete. Tot januari 2017 bleef Rahman ziektebriefjes uitschrijven en patiënten doorverwijzen naar andere instellingen.


"De rechtbank stelt vast dat de beklaagde zich nog steeds voordoet als beoefenaar van de geneeskunde", stelt de rechtbank.


"Uit een briefje blijkt bijvoorbeeld dat hij de patiënt medisch heeft onderzocht, een diagnose stelt én een therapie voorstelt. Het staat dan ook vast dat de beklaagde, ondanks zijn schorsing hiertoe, nog steeds, op onwettige wijze, de geneeskunde uitoefent. De handelingen van de beklaagde vormen daarenboven een gevaar voor de volksgezondheid." (KAV)