Abortusdokter riskeert 1,5 jaar cel

De aanklager in Antwerpen heeft een gevangenisstraf van 1,5 jaar geëist tegen de 53-jarige Mohammad Rahman. De zogenaamde abortusdokter is geschrapt door de Orde van Geneesheren, maar volgens het openbaar ministerie heeft hij zijn praktijk in de Seefhoek verdergezet.

Een Nepalese vrouw verklaarde in 2013 dat ze was geslagen en verkracht door haar landgenoot Govinda B. In haar tweede verklaring kwam ook aan het licht dat ze zwanger was geworden en dat ze bij een Antwerpse dokter een abortus had laten uitvoeren. Govinda B. ging met haar mee naar 'dokter' Rahman in de Sint-Elisabethstraat. Het slachtoffer kreeg er pillen en ze moest een verklaring, die B. had opgesteld, ondertekenen. Op het briefje werd melding gemaakt van een miskraam en niets over de illegale abortus. Via Payoke (slachtofferhulp mensenhandel, red.) werd de vrouw onderzocht en werd de abortus vastgesteld.

Vrijspraak

In 2015 werd dokter Rahman geschrapt door de Orde van Geneesheren, nadat hij veroordeeld werd tot 3 jaar celstraf. Rahman had in 2008 een illegale abortus uitgevoerd in zijn praktijk bij een Nigeriaanse vrouw. "Na die schrapping bleef hij onwettig aan de slag als arts", stelt de aanklager. "De federale politie trof vorig jaar een actief dokterskabinet aan, in niet al te hygiënische omstandigheden. Het medisch materiaal werd in beslag genomen."


De aanklager eist 1,5 jaar cel tegen Rahman. Govinda B. riskeert 1 jaar cel.


De 'abortusdokter' pleitte de vrijspraak. Hij ontkent een abortus te hebben uitgevoerd bij de Nepalese vrouw en hij heeft enkele oude cliënten doorverwezen. De vijftiger wil ook opnieuw ingeschreven worden door de Orde van Geneesheren.


De rechtbank doet een uitspraak op 19 juni. (KAV)