Aantal fietsdiefstallen aan stations stijgt met 150 procent

Het aantal fietsdiefstallen in treinstations in Antwerpen is sinds 2014 met 150 procent gestegen, van 174 naar 447. Voor gemeenteraadslid Toon Wassenberg (sp.a), die de cijfers opvroeg, moet de stad dringend werk maken van meer en veiligere fietsenstallingen.

Het aantal fietsdiefstallen in Antwerpen schommelt tussen 2014 en 2017 jaarlijks tussen 4.129 en 4.500. In de eerste helft van dit jaar waren het er 1.459, in de eerste helft van vorig jaar 1.850, een daling van 21%. Opmerkelijk is wel de grote stijging voor fietsdiefstallen uit de stallingen aan de stations Berchem en Antwerpen-Centraal. Aan het station in Berchem ging in 2015 een parking voor 2.150 fietsen open. In 2017 werden daar 186 fietsdiefstallen gemeld. In 2014 waren dat er nog maar 60. Aan het Centraal-Station ging het aantal diefstallen zelfs maal vijf: van 45 in 2014 naar 216 in 2017.

Camera's

"De stationsstallingen zijn enkel overdag en in de week bemand en de camera's nemen geen kwalitatieve beelden op. Dit geeft een vals gevoel van veiligheid. De politie zou lokfietsen moeten inzetten, dit bleek al erg effectief in de strijd tegen georganiseerde dievenbendes in politiezones zoals Minos."

Leenfiets

Voor de benadeelde fietsers zou de stad een geste kunnen doen, vindt Wassenberg. "Wie zijn fietsdiefstal gaat aangeven, zou gratis een leenfiets van de stad moeten krijgen voor een beperkte periode van 1 of twee maanden. Zo krijgen mensen de tijd om een nieuwe fiets te zoeken of vermijden ze een dure aankoop als hun tweewieler toch nog wordt teruggevonden."


"De grote concentratie van fietsen zorgt ervoor dat stations een hotspot voor fietsdiefstallen zijn", zegt woordvoerder Geert Dierckx van de NMBS.

Preventie

"We doen er alles aan doet om fietsdiefstallen te vermijden door goede beugels, camera's en verlichting te voorzien en preventieacties te houden. Tijdens deze preventieacties kunnen reizigers hun fiets laten graveren en krijgen ze via flyeracties tips om het risico te beperken." (DILA)