Aantal Antwerpse digitale groeibedrijven stijgt van 200 naar 400 in zes jaar

Antwerps schepen voor Economie Claude Marinower (Open Vld): “Binnen zes jaar moet Antwerpen op het gebied van start-ups een toptienplaats bekleden in Europa”
photo_news Antwerps schepen voor Economie Claude Marinower (Open Vld): “Binnen zes jaar moet Antwerpen op het gebied van start-ups een toptienplaats bekleden in Europa”
Antwerpen telde in 2018 dubbel zoveel start-ups en scale-ups dan in 2012. Dat blijkt uit een studie van Antwerp Management School en het kenniscentrum van de technologische sector Sirris.

De studie brengt de groei van het aantal Antwerpse technologiebedrijven die een digitaal product ontwikkelen en verkopen in kaart. Uit de cijfers blijkt dat het aantal start-ups en scale-ups (bedrijven met minstens 10 medewerkers die gedurende drie jaar minstens 20 procent per jaar groeien) de afgelopen zes jaar met 123% groeide. Dat is een stijging van net geen 200 digitale groeibedrijven in 2012 naar meer dan 400 in 2018.

De bedrijven creëren ook meer waarde, zo stellen de onderzoekers. Zo haalden de bedrijven in totaal vier keer meer kapitaal op. In 2018 haalden start-ups en scale-ups in Antwerpen gemiddeld 474.000 euro op, in 2012 lag dit cijfer nog op 116.000 euro. Tot slot merkten de onderzoekers een aanzienlijke vooruitgang op in de internationalisatie van Antwerpse digitale bedrijven: 12% van de scale-ups hebben een filiaal in US, Nederland of UK in 2018.

Europese top

 Op vlak van start-ups behoort Antwerpen tot de Europese top, maar de stad wil in de komende jaren verder inzetten om de bedrijven vlot te laten doorgroeien naar scale-ups. “Binnen zes jaar moet Antwerpen op het gebied van start-ups een toptienplaats bekleden in Europa”, zegt schepen voor Economie Claude Marinower (Open Vld). “We gaan dit bijvoorbeeld doen door een brug te slaan naar belangrijke internationale markten en ecosystemen in de wereld.”

Donderdag gaat in Berchem de vierde Antwerp Startup Fair door. Vijfhonderd werkzoekenden schreven zich in om 45 start-ups te ontdekken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.