9 jaar cel voor invoer van 3,6 ton cocaïne

Nederlander Peter R. is in Antwerpen veroordeeld tot 9 jaar cel voor de smokkel van 3,6 ton cocaïne in een partij banen uit Colombia. Drie medeverdachten gaan vrijuit: hun betrokkenheid vond de rechtbank onvoldoende bewezen.


Op 29 juni 2015 kwamen in de Antwerpse haven 68 palletten bananen uit Colombia aan, bestemd voor de firma van Peter R. In zeven palletten zat in totaal 3,6 ton cocaïne verstopt. De politie greep in en arresteerde Peter R.


De verdachte beweerde van geen cocaïne te weten. R. was naar eigen zeggen op een lucratief aanbod van een Pool ingegaan die hem geld had gegeven om een firma op te richten, zonder te beseffen waarbij hij betrokken raakte.


De rechtbank ging niet mee in het verhaal en veroordeelde de veertiger tot negen jaar cel voor de invoer en deelname aan een criminele organisatie. Hij moet ook een boete van in totaal 48.000 euro betalen.


Drie medeverdachten stonden terecht voor hun vermeende betrokkenheid bij de invoer en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank achtte hun rol niet bewezen. Zij werden vrijgesproken. (BJS)