70-tal flats op oude Porsche-site

VOORMALIGE GARAGE WORDT GESLOOPT SHOWROOM MET TORENTJE BLIJFT STAAN

Een toekomstbeeld van de site, met het geplande U-vormige woonblok (1) en de showroom met torentje (2, zie ook inzet), die overeind blijft en een invulling krijgt als kantoor- of commerciële ruimte.
Een toekomstbeeld van de site, met het geplande U-vormige woonblok (1) en de showroom met torentje (2, zie ook inzet), die overeind blijft en een invulling krijgt als kantoor- of commerciële ruimte.
De voormalige Porsche-garage aan het Kempisch dok zal in 2016 plaatsruimen voor bijna zeventig assistentieflats, luxe-appartementen en penthouses. Die worden samengebracht in een U-vormig gebouw van 22 meter hoog. De showroom met het kenmerkende 'vuurtorentje' blijft wel overeind en krijgt een invulling als kantoor- of commerciële ruimte.

Porsche ruilde de Antwerpse locatie in het voorjaar van 2014 al in voor een ruimere nieuwbouw aan de E313 in Wommelgem. DCA, een wegen- en aannemingsbedrijf uit Beerse, kocht de garage aan de Westkaai van het Kempisch dok vervolgens van d'Ieteren over. Die garage bestaat uit twee delen: de showroom met het bekende torentje aan de kop van de Italiëlei, en de werkplaats aan de overkant van de August Michielsstraat. "Die werkplaats wordt volgend jaar afgebroken en vervangen door een flatgebouw en commerciële ruimtes", zegt Luc Neefs, bestuurder van DCA. "De showroom en het torentje - toch een bekend stadsgezicht met architecturale waarde - blijven staan, en krijgen een commerciële invulling met winkels of kantoorruimte." DCA wil de site vooral ontwikkelen omdat die erg goed gelegen is. "De ligging is zelfs uniek", klinkt het. "Je zit er op een kruispunt van belangrijke buurten die in volle ontwikkeling zijn: Het Eilandje, de nieuwe Cadixwijk én het Kempisch dok, met het ZNA-ziekenhuis."


"We plannen een blok met zes bouwlagen, op een totaaloppervlakte van 2.500 vierkante meter", aldus Philip Mortelmans van het gelijknamige architectenbureau, dat de plannen uittekent. "De onderste laag zal die volledige oppervlakte beslaan, met commerciële ruimtes van zes meter hoog. We denken hierbij aan een invulling in het verlengde van het nieuwe ZNA-ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld een groepspraktijk voor artsen of een polikliniek. Op de hoek aan de kant van het Kempisch dok is er plaats voor een horecazaak. De vier volgende lagen zullen veertig assistentieflats en vierentwintig luxeflats herbergen. Op de bovenste verdieping komen vier tot acht penthouses."

Laenen

Zicht op dok

"Het definitieve aanzicht van het gebouw ligt nog niet vast, maar door de U-vorm zal een maximaal aantal flats zicht bieden op het Kempisch dok", zegt Luc Neefs nog. "Het ontwerp zit in de laatste fase van ontwikkeling, met de bouwaanvraag die ongeveer in december ingediend zal worden. We hopen in april 2016 te kunnen starten met de sloopwerken, en meteen daarop te beginnen met de bouw."


De bouwwoede op het Eilandje is intussen al enkele jaren bezig, maar ook het gebied tussen de Cadixwijk en Antwerpen-Dam zal volgens het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan in de komende jaren onherkenbaar veranderen. Zo start in mei van volgend jaar de bouw van het ZNA-ziekenhuis aan het Kempisch dok: goed voor 65.000 vierkante meter en 135.000 patiënten per jaar. Dat ziekenhuis, met een centrale toren van negentien verdiepingen, zal geflankeerd worden door twee nieuwe woontorens die met hun 80 meter bijna even hoog zullen reiken. De Kempenstraat aan de zuidzijde van het dok wordt geknipt. De aanpalende vrachtwagenparking krijgt een groene invulling en een tramlijn, die het Eilandje en het ziekenhuis moeten ontsluiten.

Laenen