6.500 mensen vinden Boekenbeurs niet te duur

OPENING IS SUCCES, ONDANKS KRITIEK PIETER ASPE EN DIMITRI VERHULST

Ook advocaat Walter Damen en co-auteur Hilde Vandermeren tekenden present.
Benoit De Freine Ook advocaat Walter Damen en co-auteur Hilde Vandermeren tekenden present.
Even leek het erop dat mensen de raad van auteurs Pieter Aspe en Dimitri Verhulst hadden opgevolgd om weg te blijven van de 'dure' Boekenbeurs. Toch vonden 6.491 mensen de weg naar Antwerp Expo op de eerste publieksdag, 304 meer dan vorig jaar. De organisatie bleef niet doof voor de kritiek en wil de beurs volgend jaar intussen wel gratis maken voor jongeren tot en met 18 jaar.

De organisatie van de Boekenbeurs kreeg de afgelopen jaren kritiek over zich heen. Zo wil Pieter Aspe niet signeren omdat de beurs volgens hem gratis zou moeten zijn. Boek.be wil vanaf volgend jaar ook financiële veranderingen doorvoeren, zo klonk het op de openingsavond zaterdag. " Tien euro inkomprijs vinden we nog altijd gerechtvaardigd, maar vanaf volgend jaar willen we de toegang gratis maken voor jongeren tot en met 18 jaar. We bekijken ook of het ticket niet deels kan omgevormd worden tot een boekencheque, waarmee je na de beurs in de boekhandel terechtkunt", zei Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van Boek.be.

Tijdens het eerste weekend vonden bijna 6.500 mensen de weg naar de Boekenbeurs.
Benoit De Freine Tijdens het eerste weekend vonden bijna 6.500 mensen de weg naar de Boekenbeurs.

Inhoud centraal

Ook op andere vlakken wil de Boekenbeurs in drie jaar tijd vernieuwen. De eerste vernieuwing zit in de slogan van dit jaar: Woord aan het Woord. Inhoud moest terug centraal staan, want zonder woorden geen boeken. Minder kookboeken dus en meer literatuur, kunst, debatten met internationale auteurs en wetenschappelijke werken. De KU Leuven houdt zelfs science slams en een kinderuniversiteit op de beurs. Ook aan de opstelling was dit jaar gesleuteld, met bredere doorgangen, meer zicht op de boeken en meer plaats tussen de standen. Het zorgt in elk geval voor meer 'rust' op de beurs.

Tom Lanoye vindt de beurs een uitgelezen kans om met zijn klanten te kletsen.
Benoit De Freine Tom Lanoye vindt de beurs een uitgelezen kans om met zijn klanten te kletsen.

Ontmoetingsplek

"Mooi, maar het kan toch nog altijd beter", meent auteur Tom Lanoye (60) die aan zijn 33ste Boekenbeurs bezig is. "Antwerpen verdient gloednieuwe expohallen, een glorieus gebouw met internationale uitstraling. Dat zal automatisch ook internationale topschrijvers aantrekken. Er moet ook een deftige grote zaal zijn, waar je kan gaan luisteren naar schrijvers die voorlezen uit eigen werk bijvoorbeeld." Voor Lanoye blijft de beurs wel een jaarlijkse hoogmis. "Voor iemand uit een familie van middenstanders is dit een uitgelezen kans om te kletsen met mijn klanten", zegt Lanoye. "Ik ontmoette hier net nog een man die elk jaar trouw mijn nieuw boek komt kopen en dan maken we een praatje. Dat vind ik fijn. Daarnaast blijft dit toch dé ontmoetingsplek waar je collega-schrijvers ziet en waar je iets kunt terugdoen voor de mensen van de uitgeverij die zich een heel jaar voor jou uitsloven".


Ook nieuwere auteurs, zoals advocaat Walter Damen, genieten van de ontmoeting met de fans op de beurs. "Maar de meeste mensen hier komen niet voor een handtekening van mij, maar van Hilde (Vandermeeren, nvdr.) met wie ik samen deze thriller schreef. Een vermiste vrouw, een advocaat en een web van leugens spelen de hoofdrol in Rusteloos, het eerste deel van wat een spannende trilogie moet worden. De samenwerking verloopt heel vlot, deel twee 'Bodemloos' is al zo goed als klaar en zal in 2019 verschijnen." In hetzelfde genre viel Jos Pierreux op de beurs al in de prijzen. Hij ging naar huis met de Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman voor 'Niets erger dan spijt'.


De Boekenbeurs verwacht in twee weken 150.000 bezoekers en is nog te bezoeken tot 11 november in Antwerp Expo.