6.000 kinderen meer kansen geven op diploma

ONDERWIJSPROJECT A'REA 2020 START IN 17 SCHOLEN

Een groepje kinderen en schepen Claude Marinower geven in school De Piramide het startschot voor het onderwijsproject.
Foto RV Een groepje kinderen en schepen Claude Marinower geven in school De Piramide het startschot voor het onderwijsproject.
6.000 kinderen nemen deel aan het onderwijsproject van de stad om het aantal schoolverlaters zonder diploma terug te dringen. Het initiatief dat vorig jaar in een school in de wijk Kiel uitgerold werd, is uitgebreid naar 16 andere scholen en meer dan 35 welzijnsorganisaties uit Antwerpen.

Tijdens een feestelijk moment in deelnemende school De Piramide gaf schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) officieel het startschot van A'REA 2020, de nieuwe naam voor het onderwijsproject Antwerp Children's Zone. Schepen Marinower licht de nieuwe naam toe: "Met oefeningen rond thema's als 'thuis', 'buurt' en 'school' peilden we naar de leefwereld van de Kielse jongeren. Op basis van die woorden en beelden vormden wij uiteindelijk A'REA 2020. Een naam die niet alleen kindvriendelijk en positief is, maar ook focust op de ruimtelijke afbakening van het project. Bovendien bekt het goed: Tot straks op A'REA, hé!"

Ouders

Tijdens een demonstratiemoment op de speelplaats konden alle aanwezigen kennis maken met de activiteiten van verschillende A'REA 2020-partners. A'REA 2020 is een wijkgericht initiatief van de stad Antwerpen om alle kinderen kansen te bieden op een succesvolle toekomst. In totaal tekenden 17 scholen uit Antwerpen-Kiel, goed voor zo'n 6.000 kinderen en jongeren, in op het project. Deze scholen zullen dit schooljaar intens samenwerken met meer dan 35 welzijnsorganisaties, vrijetijdsverenigingen en partners in de buurt. Ook de ouders van de kinderen worden intensief betrokken.

Beroepen

Concreet zullen de kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs en kinderen uit de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen deelnemen aan de naschoolse leertijduitbreiding. Ze zullen op niet-schoolse wijze hun horizonten kunnen verbreden. Zo zullen zij via Studio Kompas in aanraking komen met beroepen die zij niet onmiddellijk kennen uit hun familiale omgeving. Sprekers zullen hen uitleg geven over beroepen als verplegers, dokters of ingenieurs. Op die manier kunnen zij hun eigen talenten en dromen ontdekken. De organisatie Let's Go Urban zal de tieners kennis laten maken met verschillende dansvormen en het deeltijds kunstonderwijs komt ze dan weer informeren over kunst met als doel ze warm te maken voor een of andere kunstvorm.


De effecten van dit project zullen pas op langere termijn zichtbaar zijn. Schepen Marinower benadrukt dat het onderwijs deze uitdaging niet alleen aan kan. "We zullen over grenzen van sectoren moeten samenwerken om elk kind, ongeacht zijn afkomst, maximale kansen te geven op een succesvolle schoolcarrière. Dat is uiteindelijk het doel van A'REA 2020."