50 kindjes met beperking aan de slag met robotpak

REVALIDATIECENTRUM TRAINM WERKT SAMEN MET SINT-JOZEF

Nilofar Niazi en Edward Schiettecatte met hun zoontje Nataniel, die in dienstverleningscentrum Sint-Jozef verblijft.
Foto Jonathan Bernaerts Nilofar Niazi en Edward Schiettecatte met hun zoontje Nataniel, die in dienstverleningscentrum Sint-Jozef verblijft.
Het hightech revalidatiecentrum TRAINM verwelkomt binnenkort vijftig kindjes met een motorische beperking van dienstverleningscentrum Sint-Jozef. Zij kunnen er tegen een spotprijsje aan de slag met robots, virtual reality en games.

"Kom, we brengen Nataniel een bezoekje. Als hij onze stemmen hoort, tovert hij gegarandeerd een glimlach op zijn gezicht." De TRAINM-oprichters, Nilofar Niazi (45) en haar man Edward Schiettecatte (45), snellen door de gangen van dienstverleningscentrum (DVZ) Sint-Jozef in de Antwerpse wijk Luchtbal. Hun 8-jarige zoon brengt er de dag door. Hij is blind, kan niet praten en heeft moeite met eten. Nataniel zal nooit kunnen lopen. Hij was vier maanden oud toen hij een hersenverlamming kreeg. En inderdaad, wanneer Nilofar en Edward het klasje van hun zoon betreden, begint de jongen te glunderen.


Nataniel verdeelt zijn tijd tussen DVZ Sint-Jozef en TRAINM, het hightech revalidatiecentrum dat zijn ouders Nilofar en Edward acht maanden geleden uit de grond stampten. Ze zegden hun topjobs op Wall Street vaarwel om klaar te staan voor hun zoontje. Ze spraken hun financiële connecties aan, wierven vijf kinesitherapeuten, een neuroloog en een logopediste aan en verzamelden de allernieuwste revalidatietechnologie ter wereld.

Miljoenen

Patiënten uit heel Europa en uit de VS oefenen nu in de Quellinstraat op 13 trainingrobots die samen meer dan enkele miljoenen waard zijn.


"Tijdens een sessie van een halfuur voeren onze patiënten gemiddeld 500 tot 1.000 bewegingen uit", zeggen Nilofar en Edward. "Die intensieve robotrevalidatie, gecombineerd met traditionele revalidatietechnieken, geeft verbazingwekkende resultaten. Onlangs vertelde een mama dat ze haar kindje een bad gaf en plots merkte dat het een beetje kon rechtstaan."

Fonds

TRAINM pakt nu uit met een primeur: het gaat samenwerken met DVZ Sint-Jozef, zodat ook Nataniels klasgenootjes - die ook een motorische beperking hebben - kunnen proeven van de peperdure robottherapie. Om de prijs te drukken richtte TRAINM een fonds op: één sessie zal de kinderen van DVZ Sint-Jozef 5 euro per half-uur kosten. Normaal schommelt de kostprijs tussen 40 en 75 euro.

Resultaten

"Eind deze maand zullen vijftig van onze kinderen kennismaken met robotica, virtual reality training en gaming", zegt revalidatiearts Marian Moens van DVZ Sint-Jozef. "We gaan ze drie maanden lang nauwgezet opvolgen. Vinden ze de robottherapie plezierig? Welke vooruitgang maken ze? Met onze resultaten kloppen we dan aan bij universiteiten: we willen dat er meer onderzoek naar deze spitstechnologie wordt verricht."


Op het einde van de rit willen TRAINM en DVZ Sint-Jozef de beleidsmakers overtuigen om de robottherapie terug te betalen. "Dat is het doel: de behandeling moet nog toegankelijker worden. Het is de toekomst van revalidatie", klinkt het.