28 slachtoffers op proces tegen agenten die illegalen afpersten

Twee van de vervolgde agenten in actie.
rv Twee van de vervolgde agenten in actie.

Zes (ex-) agenten van de lokale politie, bureau Handelsstraat, moeten op 18 mei voor de rechtbank verschijnen voor onder meer zware diefstal en afpersing. Achtentwintig slachtoffers en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen (Unia) hebben zich burgerlijke partij gesteld. 

De zes inspecteurs, die in Borgerhout en Antwerpen-Noord bekend stonden als de “Bende van Mega Toby en Sproetje”, werden in het voorjaar van 2016 door hun eigen collega’s opgepakt na maandenlang onderzoek door de dienst intern toezicht. Dat bracht een resem van feiten aan het licht.

Zo zouden de agenten verschillende illegalen hebben opgepakt om ze op afgelegen plaatsen van hun geld te beroven. Er is sprake van een elftal diefstallen met geweld. Vier van hen zouden ook een huiszoeking hebben uitgevoerd zonder toestemming, waarbij ze geld van de bewoner zouden gestolen hebben en vernielingen zouden hebben aangericht.

De zes (ex-)agenten staan in mei terecht voor zware diefstallen met geweld, afpersing, het vervalsen van processen-verbaal, racisme, discriminatie van een homoseksuele man, slagen en verwondingen, misbruik van gezag als politie-inspecteur en het uitvoeren van een huiszoeking zonder toestemming.

De zes zijn niet meer actief bij de lokale politie van Antwerpen. Een van hen nam zelf ontslag, een tweede werd ontslagen - maar dan in een andere zaak - en de vier anderen zijn nog altijd geschorst.