25 arrestaties in internationaal onderzoek naar drugsbende

De hoofdverdachte werd door de arrestatie-eenheid van de lokale politie van Antwerpen gearresteerd in Berchem. Er werd een handvuurwapen en ongeveer 55.000 euro cash aangetroffen.
RV/Lokale Politie Antwerpen De hoofdverdachte werd door de arrestatie-eenheid van de lokale politie van Antwerpen gearresteerd in Berchem. Er werd een handvuurwapen en ongeveer 55.000 euro cash aangetroffen.
De recherche van de Antwerpse lokale politie heeft donderdagmorgen bij 14 huiszoekingen negen leden van een internationale drugsbende opgepakt. De betrokkenen worden verdacht van drugssmokkel tussen Zuid-Amerika en Europa door het gebruik van zeecontainers. De drugs werden gesmokkeld in de containers en verder verspreid in Europa door voertuigen met geavanceerde verborgen compartimenten. Bij een 15-tal simultane huiszoekingen in Frankrijk, Spanje, Nederland en Duitsland werden nog eens 16 verdachten opgepakt.

Het onderzoek - dat later operatie “Baccarat” zou gaan heten - startte in 2017 op de Herentalsebaan in Deurne. De politie vermoedde dat er vanuit een appartement cocaïne verhandeld werd. Intensieve observaties en doorgedreven onderzoek van de lokale recherche van de Antwerpse politie maakte duidelijk dat er een bende aan het werk was, die zich op grote schaal bezighield met het vervoeren, het telen en het verkopen van verdovende middelen in binnen- en buitenland. Tijdens dat gerechtelijk onderzoek werden twee plantages gelokaliseerd in Anderlecht en in Ternat. Bij die laatste kwekerij werden op 9 april 2019 ongeveer 1.250 planten aangetroffen. 

Op 9 april 2019 werden in een pand op de Assensteenweg in Ternat ongeveer 1.250 planten aangetroffen.
Mozkito Op 9 april 2019 werden in een pand op de Assensteenweg in Ternat ongeveer 1.250 planten aangetroffen.

De lokale recherche legde in de loop van het gerechtelijk onderzoek, in samenwerking met de centrale directie van zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) van de federale politie, een heel drugsnetwerk bloot. De bendeleden vervoerden en verhandelden op professionele wijze drugs over heel Europa. “Daarvoor bouwden ze bijvoorbeeld voertuigen om (zie filmpje hieronder), zodat geld en verdovende middelen in verborgen ruimtes getransporteerd konden worden. Verschillende verdachten bleken gekend voor drugshandel en liepen veroordelingen op in verschillende landen”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

De organisatie werd vanuit Antwerpen geleid, maar haar criminele activiteiten werden vooral ontplooid in de rest van Europa, in het bijzonder Duitsland, Frankrijk en Spanje. Met behulp van Europol werd daarom contact opgenomen met de Spaanse Guardia Civil, de Nederlandse Politie, de Duitse Bundeskriminalamt en de Franse Police Nationale. 

“Tijdens afgeluisterde gesprekken kregen de speurders informatie over de mogelijke invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika, maar in deze fase van het onderzoek werd er geen cocaïne in beslag genomen”, aldus parketwoordvoerder Kristof Aerts. 

55.000 euro cash

Vandaag werden op 14 locaties in Antwerpen, Brussel en Charleroi huiszoekingen verricht en werden 9 verdachten gearresteerd: 5 Albanezen en 4 Belgen. De hoofdverdachte werd door de arrestatie-eenheid van de lokale politie van Antwerpen gearresteerd in de residentiële Berchemse wijk Pulhof. Er werd een handvuurwapen en ongeveer 55.000 euro cash aangetroffen. 

Het nieuws over het oprollen van de Albanese bende werd bekendgemaakt op een persconferentie. Links: Quentin Faure van Europol, rechts: Serge Muyters, korpschef van de Antwerpse lokale politie
Klaas De Scheirder Het nieuws over het oprollen van de Albanese bende werd bekendgemaakt op een persconferentie. Links: Quentin Faure van Europol, rechts: Serge Muyters, korpschef van de Antwerpse lokale politie

Dankzij de financiële ondersteuning en de coördinatie vanuit Europol werden in Spanje, Nederland, Frankrijk en Duitsland en op verzoek van de onderzoeksrechter tegelijkertijd met de actie in ons land invallen uitgevoerd in de betrokken landen. De hele operatie werd gecoördineerd vanuit Antwerpen in een samenwerking tussen de lokale recherche en experten van Europol. Dankzij de hulp van Eurojust werd de uitvoering van de Europese onderzoeksbevelen, bevolen door de onderzoeksrechter in de verschillende landen, verder gerealiseerd. 

16 arrestaties in vier landen

Bij deze acties in het buitenland werden 16 arrestaties in de vier landen uitgevoerd. Bij die zoekingen werden een wapen, ongeveer 30.000 euro cash en 6 kilo cannabis gevonden. In het buitenland zijn er 7 plantages (zie filmpje hieronder) aangetroffen voor in totaal ongeveer 2.500 plantjes, sommige kwekerijen waren in opbouw. In ons land en in het buitenland werden voertuigen met verborgen ruimtes aangetroffen. 

De onderzoeksrechter zal binnen de 48 uur beslissen of de 9 verdachten die in ons land gearresteerd zijn, zullen worden aangehouden. De feiten in ons land zijn gekwalificeerd als handel en bezit van verdovende middelen in vereniging, teelt van verdovende middelen in vereniging en deelname aan een criminele organisatie. Voor een aantal verdachten in het buitenland zal de uitlevering gevraagd worden. 

Een infografiek over de operatie "Baccarat"
RV/Lokale Politie Antwerpen Een infografiek over de operatie "Baccarat"