200 vagina’s gezocht voor wetenschappelijk onderzoek: vrouwelijke wetenschappers lanceren project ‘Isala’

Eline Oerlemans, Sarah Ahannach en Sarah Lebeer willen de geheimen van het vrouwelijk microbioom in kaart brengen.
UAntwerpen Eline Oerlemans, Sarah Ahannach en Sarah Lebeer willen de geheimen van het vrouwelijk microbioom in kaart brengen.
Ben jij een vrouw die haar vagina wil inzetten voor de wetenschap? Sinds vandaag kan je deelnemen aan Isala, een burgerwetenschapsproject van drie vrouwelijke onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Eline Oerlemans, Sarah Ahannach en Sarah Lebeer willen samen met 200 andere vrouwen het vrouwelijke microbioom in de vagina beter leren begrijpen.

Voor het project Isala, vernoemd naar de eerste vrouwelijke Belgische dokter Isala Van Diest (1842-1916), zijn Eline Oerlemans, Sarah Ahannach en Sarah Lebeer op zoek naar 200 vrouwen die mee willen helpen om de vaginale gezondheid uit de taboesfeer te halen. “Elke deelneemster krijgt gratis alle tools om op verschillende momenten in haar menstruatiecyclus een aantal vaginale stalen te nemen. Deze ‘swabs’ zijn eenvoudig, pijnloos en makkelijk te gebruiken in de privacy van je eigen badkamer”, vertelt doctoraatsstudente Sarah Ahannach.

Vaginale gezondheid

“Want over vaginale gezondheid is nog erg weinig geweten”, aldus prof. Sarah Lebeer. “Nochtans zullen er volgens de Verenigde Naties in 2050 wereldwijd meer mensen sterven door antibioticaresistente bacteriën dan door kanker. Een belangrijke sleutel ligt waarschijnlijk bij de micro-organismen in en op het menselijk lichaam: het microbioom. Voor de vrouwelijke gezondheid zijn de miljoenen bacteriën in hun vagina wellicht cruciaal.”

We vermoeden dat het microbioom een grote rol speelt bij infecties, maar we weten dat niet zeker want het vaginale microbioom bij gezonde vrouwen is nog nooit grondig bestudeerd.

prof. Gil Donders

De drie wetenschapsters willen met de hulp van 200 vrouwen in Vlaanderen voor de allereerste keer het vrouwelijk microbioom doorgronden. “Bepaalde afwijkingen in het vaginale microbioom staan in verband met de snellere ontwikkeling van baarmoederhalskanker en met zwangerschapsverwikkelingen zoals vroeggeboorte”, legt prof. Gil Donders uit, die als gynaecoloog van het UZA betrokken is bij het onderzoek. “We vermoeden dat ze ook een grote rol spelen bij het beschermen tegen infecties, blaasontstekingen, soa’s en vruchtbaarheid. Alleen: we weten dat niet zeker, want het vaginale microbioom bij gezonde vrouwen is nog nooit grondig bestudeerd.”

De 200 stalen zullen onderzocht en geanalyseerd worden, en op het einde van het onderzoek krijgt elke vrouw een persoonlijk overzicht van haar vaginale microbioom. Lebeer: “Dit baanbrekend onderzoek kan op termijn leiden tot nieuwe, ongeziene mogelijkheden voor zowel diagnostiek als therapieën. We willen verbanden leggen tussen levensstijl en de gezondheid van het microbioom om zo vrouwen concrete tips te geven om hun gezondheid te verbeteren. Isala wil vrouwen ook bewuster maken van de eigen gezondheid en het herkennen van alarmsignalen.”

Vrouwen die willen deelnemen, kunnen zich eenvoudig registreren via www.isala.be.

Isala
UAntwerpen Isala