2.500 euro voor kanariegele sneakers

BEURS MET VIJFTIG STANDHOUDERS IN ANTWERP EXPO

Moeilijk kiezen uit het enorme aanbod.
Klaas De Scheirder Moeilijk kiezen uit het enorme aanbod.
Vijftig standhouders boden in Antwerp Expo een vijfduizend paar sneakers aan op de Sneaker 'A' Fair. Niet de eerste de beste sportschoenen, wel vaak exclusieve designermodellen die voor een veelvoud van de aankoopwaarde van eigenaar wisselden.

Het was voor organisatoren Micha Mamistvalov (23) en Felipe Bastias al de tweede sneaker 'A' Fair. "Sneakers zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Daarom was het ook in Antwerpen, dé modestad van België, tijd voor een sneaker event. Vorig jaar was het zo'n succes in de Shop dat we moesten uitwijken naar een grotere locatie: Antwerp Expo. Je vindt hier niet alleen verzamelaars, private sellers en winkels, maar ook verzorgingsproducten voor je sneakers, streetstyle kleding en services. Zo staat er dit jaar een stand van heat supply, een onlineplatform waar je kan nakijken of de sneakers die je wil overkopen geen namaak zijn. Ze hebben echte experts in huis die elk detail van de 'real deal' kennen."

Dit is hem dan: de gele Nike Air Jordan Retro 5 T23 Tokyo. Vraagprijs: 2.500 euro voor een paar.
Klaas De Scheirder Dit is hem dan: de gele Nike Air Jordan Retro 5 T23 Tokyo. Vraagprijs: 2.500 euro voor een paar.

Belegging

Dat er veel namaak omgaat in de sneakerwereld hoeft niet te verbazen. Veel jongeren kopen en verkopen gelimiteerde sneakers om wat bij te verdienen. "Het is een soort belegging. Ik had 250 paar en verkoop er daar geregeld wat van door om de verbouwing van mijn huis te betalen", zegt Felipe. Micha deed hetzelfde "Niet voor een huis, wel om te kunnen trouwen".

De Pink Poodle of Roze Poedel: 100 euro voor een paar.
Klaas De Scheirder De Pink Poodle of Roze Poedel: 100 euro voor een paar.

Kanye West

Veelgezocht, maar gek genoeg niet zo zeldzaam bij de vijftig standhouders op de beurs zijn de Yeezy modellen van Adidas, ontworpen door rapper Kanye West. Toch veranderden sommige paren van eigenaar voor 300 tot 900 euro voor een ongedragen paar in een veelgezochte maat. Niet iedereen is fan van de Yeezy's. "Ik heb ze wel, maar ik zou ze nooit dragen", zegt Emiel Zevenhoven. Hij houdt liever van extreme schoenen zoals de Pink Poodle ofwel Roze Poedel, ontworpen door mode-ontwerper Jeremy Scott. "Als je zoiets aanhebt, wil iedereen met je op de foto. Ik heb ze ook nog in camouflage en in het zilver. Ik verkoop ze aan honderd euro."


Ook populair en peperduur: de Pharell Adidas NMD, een reeks felgekleurde lage sneakers ontworpen door de Amerikaanse zanger en muzikant Pharell Williams. In de winkel kosten ze 250 euro, maar ze zijn zo snel uitverkocht dat niemand zich stoort aan een doorverkoopprijs van 650 euro voor "weinig gedragen" tot 800 euro "recht uit de doos".


Het duurste paar dat wij konden vinden, waren de Nike Air Jordan Retro 5 T23 Tokyo, een hele mond vol voor kanariegele enkelhoge basketsloefen. "Die zijn enkel verkocht in Japan", zegt verkoper Kars De Boer uit Breda. "Vandaar de hoge vraagprijs: 2.500 euro. Daar valt over te onderhandelen, maar een bod van 1.800 euro zou ik niet aannemen."

Een paar witte Nikes, bewerkt door Chris 'Zoola' Nasaridis, kost tot 700 euro.
Klaas De Scheirder Een paar witte Nikes, bewerkt door Chris 'Zoola' Nasaridis, kost tot 700 euro.

Levensstijl

Voor veel 'sneakerheads' is het verzamelen van sneakers een levensstijl. Verzamelaar Nicolas De Kerf leerde zijn vriendin Lotte Schepers kennen tussen de schoenen. "De vonk is overgeslagen in de Foot Locker, een sportschoenenwinkel waar we allebei werkten", zegt Lotte.


Achter de dj booth treffen we Chris 'Zoola' Nasaridis. Al tien jaar bewerkt hij zelf witte Nikes tot echte kunstwerkjes. "Ik gebruik een dot-techniek. Het verwijst naar de Aboriginals en de Franse impressionisten. De prijs voor zo'n paar varieert van 70 euro als ik bijvoorbeeld enkel een 'swoosh' (het Nike-embleem) heb bewerkt, tot 700 euro voor een volledig bewerkt paar.Daar ben ik 30 tot 40 uur zoet mee."