16-jarige jihadbruid drie weken lang opgesloten en mishandeld in Antwerpen: "Ik was zijn fokkonijn"

afp
De Nederlandse Anna (*) was 16 toen ze vorige zomer een tijdlang vermist werd. Uiteindelijk bleek ze in ons land te verblijven, als jihadbruid. Het meisje werd vastgehouden in een appartementje in de buurt van het Antwerpse Centraal Station. Toen de Belgische politie haar uit de klauwen van haar 39-jarige vriend bevrijdde, bleek ze al die tijd mishandeld te zijn. De Amsterdammer riskeert drie jaar cel.

Volgens de Nederlandse officier van justitie werd het kwetsbare meisje uit het Brabantse gedwongen om met de 39-jarige man te trouwen. Ze werd in ons land vastgehouden als voorbereiding op een reis naar het strijdgebied, Syrië.

De aanklager beschuldigt de man van ontvoering en deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie vindt dat Marlon G. vijf jaar achter de tralies moet verdwijnen. Zijn advocaat stelt echter dat er geen enkel bewijs is dat de man gelinkt is aan terrorisme. "Het OM neemt klakkeloos over wat er wordt verteld. Het is pertinente onzin." G. was trouwens niet aanwezig in de rechtszaak, omdat hij "moe is geworden" van de hele situatie.

Zelfmoord

Het verhaal van het meisje houdt nochtans steek. Anna (*) verdween in de zomer van vorig jaar voor drie weken. Op 23 juli heeft haar familie voor de laatste keer contact met de minderjarige. Anna gaat wandelen, stuurt nog een berichtje naar haar moeder. Haar gsm valt plat, sindsdien geen spoor meer. 

De advocaat van G. vertelt dat zijn cliënt Anna die avond heeft opgepikt. Het meisje zou beweerd hebben zelfmoord te plegen als ze hem niet zou zien. Anna wordt afgezet, later kruisen hun wegen opnieuw in Antwerpen. Volgens G. zou Anna daar op eigen initiatief naartoe gereisd zijn. Anna zelf verklaart dat de man haar aan het station van Antwerpen heeft gedropt. De 16-jarige geeft toe in de auto van de Amsterdammer te zijn gestapt omdat ze op de moment niet anders kon: haar verliefdheid nam de bovenhand.

Hij wilde in het kalifaat vechten, ik moest voor de kinderen zorgen. Ik werd gebruikt als fokkonijn

Anna (16)

Mishandeld en gehersenspoeld

Anna was eerder al bekeerd tot de islam. De verdachte leerde ze kennen via het internet. In Antwerpen wordt het meisje drie weken lang vastgehouden, mishandeld en gehersenspoeld. Ze moet zich volledig bedekken en zegt in haar slachtofferverklaring ook dat ze met de man moest trouwen in een moskee. Dat heeft G. altijd ontkend: de trouw was voor hem een gewone "repetitie". 

Op 15 augustus 2016 durft de jihadbruid dan toch de Belgische politie te bellen. Die komt haar bevrijden. Aan de agenten vertelt het meisje dat ze onder meer met een riem is mishandeld en meerdere keren op rug en billen is geslagen. Op haar rug staan striemen en ze zit onder kneuzingen en blauwe plekken.

G. wordt diezelfde maand nog aangehouden. "Ik leef nog elke dag in angst en zal nooit meer de oude worden", zo zegt het meisje in een slachtofferverklaring die vandaag werd voorgelezen. "Hij wilde in het kalifaat vechten, ik moest voor de kinderen zorgen. Ik werd gebruikt als fokkonijn."

Gevuld strafblad

De Amsterdammer werd in mei nog op vrije voeten gesteld, in afwachting van zijn rechtszaak. In de zomer werd die  beslissing echter teruggedraaid, nadat een vrouw hem beschuldigt van mishandeling en verkrachting. G. laat een spoor van angstige vrouwen achter zich en legt steeds contact via een website waar hij met moslima's chat. Zijn strafblad is al flink gevuld: naast een veroordeling tot vijftien maanden in Duitsland voor een vergelijkbaar delict, kreeg hij ook negen jaar cel in 2002.

De naam van het meisje is fictief omwille van privacyredenen.
83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Craeghs

  Komt goed ,vertrouw nu maar op de bekwaamheid van ons fantastisch gerecht en die man zal zeker zwaar gestraft worden....not.

 • ronny cuypers

  Mensonterend, maar het blijft een feit dat ze uit vrij wil tot de islam toetrad, en dat ze uit vrije wil met deze man meeging. Misschien moeten we onze kinderen wat meer realiteitszin onderwijzen ipv enkel seks en zo.

 • Anne Hick

  Mustafa weinbaum idioot het is meisje is 16 jaar he? Die lafaard heeft dat kinder gehersenspoeld. Denk is na voor ge iets zegt. En hier in België en Europa kan je als minderjarige niet trouwen zonder toestemming van de ouders .maar typish voor u soort om de schuld op het slachtoffer te steken.

 • Mustafa Weinbaum

  Frappant dat het meisje, dat zich vrijwillig aanbood als jihadbruid, als slachtoffer onbesproken vrijuit gaat. Het is immers algemeen gekend dat het doel van jihadbruiden het incuberen van extremisten is. Of valt dat misschien ook binnen de grenzen van de surrealistische godsdienstvrijheid? Ronduit belachelijk dat vrouwen, of meisjes, die heulen met terroristen steeds als "slachtoffers" worden opgevangen.

 • John Mertens

  3 jaar,dat moesten er 30 zijn