150 gedichten Herman De Coninck op vensters

Een van de vele gedichten, hier op een venster op de Dageraadplaats.
Foto Laenen Een van de vele gedichten, hier op een venster op de Dageraadplaats.
Wie de komende maanden door wijk Zurenborg wandelt zal kunnen genieten van de gedichten van Zurenborgenaar Herman De Coninck. 150 gedichten hangen op verschillende woningen om de twintigste verjaardag van De Coninck zijn dood te herdenken.

Gisteren zou De Coninck 73 jaar geworden zijn. Op die verjaardag stelde Jörg Pyl, voormalig wijkdichter van Zurenborg, de tweede editie van poëzievensters voor. Op 150 vensters in Zurenborg hangen gedichten van De Coninck. "Vorig jaar waren het gedichten van twaalf dichters uit Zurenborg, dit jaar staat Herman De Coninck centraal want het is twintig jaar geleden dat hij stierf."


Buurtbewoners konden zich vrijwillig opgeven om een gedicht op hun venster te kleven. In een mum van tijd waren de 150 gedichten verdeeld, meer nog, "we hebben een wachtlijst moeten aanleggen waar nu al een veertigtal mensen opstaan", vertelt Pyl. Via een stadskaart kunnen mensen een route volgen door Zurenborg en de gedichten leren kennen.


De gedichten werden geselecteerd door zijn weduwe en schrijfster Kristien Hemmerechts. Uit een selectie van 190 gedichten koos ze er 150: "Het is natuurlijk een subjectieve keuze maar ik heb er voor gezorgd dat de evergreens er ook bij zitten", zegt Hemmerechts. De schrijfster is duidelijk heel blij met dit project. "Het is ongelofelijk, ik kan niet genoeg mijn dank uitdrukken. En het mooiste vind ik dat dit gegroeid is vanuit het volk en niet door een uitgeverij of organisatie. Het is jammer dat Herman dit niet kan meemaken", besluit Hemmerechts.


De gedichten hangen nog op vensters tot eind september.


(ADA)