15.000 deelnemers voor stille mars na moord op Julie: “Hopelijk is mars duidelijk signaal naar beleid”

Julie mars
Photonews/rv Julie mars
“Wij hopen dat deze mars een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren”, zei Eline Van Hooydonck op het einde van de stille mars tegen (seksueel) geweld, die ze samen met twee vriendinnen georganiseerd heeft. Aan de mars namen volgens de lokale politie van Antwerpen 15.000 mensen deel. De optocht volgde na de moord op Julie Van Espen uit Schilde. Haar familie was er niet bij, omdat ze liever geen media-aandacht wil. Ze liet wel weten de steun enorm te appreciëren.

De stille mars eindigde rond 15 uur op het Steenplein, waar een bezinningsmoment volgde. Daarna namen de drie organisatoren het woord. “Bedankt om hier zo massaal aanwezig te zijn. Dit bewijst dat zelfs in stilte een duidelijke boodschap kan gegeven worden. Wij hebben deze mars op poten gezet, maar jullie hebben ze kracht gegeven”, zei Charlotte Ruytjens.

“Wij hopen dat deze mars dan ook een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren. Wij hopen dat er mensen, middelen en tijd worden ingezet om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder te stigmatiseren. Dat er wordt ingezet op zowel preventie en een verandering van mentaliteit, alsook op hulpverlening en opvolging van daders en slachtoffers”, zei Eline Van Hooydonck.

Verschrikkelijke verhalen

“We hebben de voorbije dagen vele verschrikkelijke verhalen binnengekregen. Verhalen als de moord op Julie, verhalen over brutale verkrachtingen, over incest, over grenzen die overschreden worden, over mensen die misbruikt worden door een bekende. Ze zijn ons allemaal bijgebleven. Seksueel geweld is een structurele problematiek, die gender, etnische afkomst, huidskleur, religie en sociale klasse overstijgt. We willen de slachtoffers bedanken om ons de mogelijkheid te geven om hen een stem te geven. En we willen jullie bedanken om met deze mars een gezicht te geven aan slachtoffers van seksueel geweld. Dank u wel”, zei Ayke Gubbels.

De drie vriendinnen kregen luid applaus. Daarna werd er nog een minuut stilte gehouden om Julie te herdenken. Haar dood was de aanzet voor deze stille mars. Die was rond 14 uur begonnen aan het Koningin Astridplein. Door de grote opkomst diende het parcours zelfs gewijzigd te worden en werd de passage langs de Oude Koornmarkt en de Suikerrui vervangen door de Reyndersstraat en de Vlasmarkt om zo naar het Steenplein te gaan. 

Herlees hieronder de volledige liveverslaggeving van de stille mars

Drie vriendinnen namen het initiatief voor de mars, als protest tegen (seksueel) geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. “In stilte, maar hopelijk in groten getale zullen wij actievoeren tegen een beleid dat faalt en slachtoffers van (seksueel) geweld in de steek laat. Deze mars wordt in stilte gehouden om de actie kracht bij te zetten. Zo geven wij een gezicht aan zij die nooit gehoord worden”, klinkt het op de Facebookpagina van de stille mars.

Wie er vandaag niet bij kan zijn, maar de actie wel wil steunen, kan een korte video maken en die delen op sociale media met de woorden “Share your voice” en de hashtag #Enough.

Op dit podium aan het Steenplein zullen enkele speeches gegeven worden na de mars.
PLA Op dit podium aan het Steenplein zullen enkele speeches gegeven worden na de mars.

Julie Van Espen verdween vorige week zaterdag, toen ze met haar fiets onderweg was naar Antwerpen om er met vriendinnen af te spreken. Maandag werd haar lichaam gevonden in het Albertkanaal. Verdachte Steve Bakelmans (39) bekende dat hij haar gedood had. Bakelmans werd al meermaals veroordeeld, onder meer voor verkrachting. Hij was op vrije voeten in afwachting van een tweede verkrachtingszaak die nog in beroep behandeld moest worden.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  Haalt NIETS uit! 1 : daarmee stoppen gekken niet om zulke dingen te doen, 2 : alles op de rug van de regering schuiven is makkelijk, maar wat kunnen zij daar aan doen? Dan Moeten alle moslims ook het land uit of de cel in, want hen word aangeleerd ons te vermoorden! Met duizenden moorden ze ons uit! Nu, 1 blanke dader, en ze komen op straat!!

 • Filip Degezelle

  Ik vrees dat het niks gaat uithalen,15000 was te weinig 1.500.000 misschien...…

 • Bertrand Janses

  Bert Janses: "een signaal naar het beleid"? Lieve deelneemsters/mers, dit is/wordt weer een signaal in het ijle want wij hebben hier geen beleid! Wij hebben wel een hoop onbekwamen die daar enkel zitten voor hun eigen profijt, zonder Serieuze ideeen of enige lange termijn planning!!!

 • Jan Schrauwen

  Albert dit had direct moeten gebeurd zijn alle partijen waren het eens dat dit moet worden aangepast stop dan met eindeloos gepalaver in het parlement en pas de procedure aan. Gezien hoe snel de wapenwetgeving in Nieuw-Zeeland werd aangepast. ?!

 • Jan Schrauwen

  Zelfs gisteren tijdens kies 19 bleven Peumans en Bracke de politiek buiten schot houden zelfs nadat Farah refereerde naar beleid en toezicht op uitvoering ervan. Al was het maar een welgemeende sorry die ik had willen horen. Het gaat hier niet om juridische verantwoordelijkheid maar om een morele plicht als mens vind ik. Begrijpelijk dat de ouders van Julie hier zo ver mogelijk van weg blijven.