100 spelertjes plots op straat

VOETBALCLUB ROYAL ANTWERP FC SCHAFT JEUGDPLOEGEN AF

De spelertjes tijdens hun training gisteren.
Foto Klaas De Scheirder De spelertjes tijdens hun training gisteren.
Zo'n 100 spelertjes van voetbalclub Royal Antwerp FC staan binnenkort op straat. De kersverse eersteklasser heeft besloten zijn provinciale en gewestelijke ploegen af te schaffen. De training gisterenavond op 'den Bosuil' verliep dan ook in mineur.

De ouders van de provinciale spelertjes zijn niet opgezet met de eenzijdige en plotse beslissing om de jeugdafdelingen stop te zetten. "Op 31 maart werden wij ingelicht over de beslissing van twee bestuursleden. En die beslissing is meteen onherroepelijk want op 1 april moesten de licentie-aanvragen binnen zijn. Die aanvragen werden niet gedaan, dus volgend jaar kunnen ze niet spelen", legt één van de ouders uit.


Vorig jaar pas startte de club opnieuw met de uitbouw van provinciale en gewestelijke ploegen.

Buurt

"Ze hebben trainers en spelertjes van andere ploegen aangetrokken net om te verbeteren. Want ze wilden een 'club die gedragen wordt door de buurt', door deze beslissing gaan ze dus regelrecht in tegen dat gedachtegoed. Geen plan, geen visie, erg triest, ze kijken niet om naar onze jongens."


De ouders zeggen dat hun kinderen ook nooit de kans kregen om zich te bewijzen voor de betere ploegen. "Er werd hen beloofd dat ze kansen gingen krijgen om hen te bewijzen bij de elite, maar er is er geen enkele mogen gaan proberen. Er is nooit interesse geweest voor de provinciale reeks. Maar onze jongens waren toch zo trots op hun rood-witte tenue en verdedigden de club met heel hun hart. Ze waren het uithangbord voor de club en wat krijgen ze na al dat harde werk, stank voor dank." Eén opa verwoorde het alvast zo: "Na 60 jaar stop ik met mijn lidmaatschap. Nooit nog zal ik voor 'den antwerp' kunnen supporteren."


De club verdedigt de beslissing door te wijzen op de gebrekkige accommodatie op de Bosuil. "We moesten een heel deel kinderen laten spelen op gehuurde velden op Ruggeveld, maar ook die infrastructuur was eigenlijk niet voldoende", vertelt woordvoerder, Thomas Slembroek. "De kinderen voelden zich zo al tweederangs leden, dat wilden we eigenlijk niet meer. De beslissing zou overigens ook gemaakt zijn, als we niet gepromoveerd zouden zijn. Het is niet zo dat al het geld nu naar onze eerste ploeg gaat, dat is een verkeerde perceptie. Onze jeugdwerking blijft belangrijk met de nationale en eliteploegen, dat zijn nog eens een 250 spelertjes."


De club organiseert volgende week nog wel een infomoment voor alle spelertjes die nu uit de boot vallen. "We proberen partnerships met andere jeugdclubs op te zetten. Misschien dat sommigen dan wel onder de Antwerp-kleuren kunnen blijven voetballen."