10 maanden cel voor racistische praat op Facebook

Gunther Vleminx, de beheerder van de Facebookpagina 'Vlaamse Verdedigings Liga', is door de Antwerpse strafrechter veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel. Vleminx is schuldig aan aanzetten tot haat via Facebook.


Vleminx veroorzaakte ophef na het overlijden van de vijftienjarige Genkenaar Ramzi Mohammad Kaddouri. Die stierf eind juli 2016 na een crash met een quad in Marokko. Vleminx kon het niet pikken dat de jongeman 'Vlaming' werd genoemd in de media en postte de woorden "Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit?" op zijn Facebookpagina 'Vlaamse Verdedigings Liga'. Wat volgde was een golf van racistische reacties. Het Antwerpse parket opende een onderzoek. Volgens de rechter zette de betichte bewust aan tot haat door de racistische reacties niet te verwijderen en zelfs te liken.


De beklaagde kreeg tien maanden cel met uitstel omdat hij een blanco strafblad had. De 100 euro boete is ook met uitstel. Gelijkekansencentrum Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld, krijgt 1 euro symbolische schadevergoeding. (BSB)