10.000 minder op Summerfestival

STAKING BIJ DE LIJN EN REGENWEER DOMPER OP FEESTVREUGDE

Beleving stond centraal op het festivalterrein.
Foto Benoit De Freine Beleving stond centraal op het festivalterrein.
De nieuwe organisatie achter Summerfestival wil het dancefestival een nieuwe richting uitsturen: minder podia, maar meer beleving. 34.000 bezoekers besloten gewillig mee te varen. Dik 10.000 minder dan vorig jaar, maar het zat de organisatoren niet mee. Het weer en de staking bij het openbaar vervoer zetten een lichte domper op de feestvreugde.

De staking van De Lijn werd opgevangen met shuttle-bussen. De organisatie had zeker geïnvesteerd in coole activiteiten, zoals een reuzengroot springkasteel, een surfsimulator en boks- en yogalessen. Die konden het verkleinen van het terrein en het verdwijnen van vier van de tien stages echter niet helemaal verhullen. Ook de minimalistische inkleding van de mainstage, op elkaar geplaatste containers uitgerust met grote videowalls, contrasteerde met de imposante tempel-mainstage met lasers uit de vorige editie.


"De mainstage van vorig jaar was indrukwekkender en het weer zit tegen, maar de dj's, de muziek en de sfeer op de camping maken veel goed. Ook de Bull Stage, met mechanische stier, is mooier dan vorig jaar", relativeren Ehren Sioen (18) en Lucas Dutry (17), ondanks het regenweer in short en T-shirt. "Vorig jaar waren er enkel frieten, platte hamburgers en pizza, dit jaar staan hier echt restaurantwaardige foodtrucks. Deze lamburger van Bombay BBQ smaakt top."

Elektronisch, ja maar

Betalen voor al dat lekkers deed je met een elektronisch bandje dat je aan een automaat kon opladen. Goed idee, maar het feit dat je niet kon checken of je nog wel genoeg 'coins' hebt voor je hebt aangeschoven voor een paar pintjes, vinden wij een nadeel.


Wel veel kudo's en hartjes gezien voor de live acts van vooral rappers die hun ding kwamen doen op het urban podium: van Woodie Smalls, Kraantje Pappie en Roméo Elvis en Le Motel tot publiekslieveling Boef. Wij konden weinig maken van de rhymes van het zelfverklaarde straatboefje, maar de hele tent kon het woord voor woord meebrullen.


Wie voor het hardere beukwerk gekomen was, kon zijn hartje ophalen aan de retro house stage of gaan hakken op de heart stage, een van de populairste podia. Op de kleine housestage van het Shomi label maakten onder meer dj Licious en Chocolate Puma zaterdagavond het mooie weer, ondersteund door live sax en bongo's. Gelukkig kon het festival zondagavond profiteren van nog meer zon, zo werd het toch een tropisch feestje met de zwoele beats van de jonge Franse producer Kungs en publiekslieveling Martin Solveig.


Als de organisatie zijn huiswerk maakt en ook het weer volgend jaar een tandje bijsteekt, wordt ook deze nieuwe formule een blijvertje.