"Waar haalt hij het recht om in beroep te gaan?"

Slachtoffer zuurgooier heeft al vijftig operaties achter de rug

Marina Tijssen (53) onderging al meer dan vijftig operaties en huidtransplantaties.
Baert Marc Marina Tijssen (53) onderging al meer dan vijftig operaties en huidtransplantaties.
Voor het Brusselse hof van beroep is gisteren gepleit in de zaak rond zuurgooier Jelle Frenken (41). De man tekende beroep aan tegen zijn veroordeling tot een celstraf van 18 jaar. Slachtoffer Marina Tijssen (53) uit Olen is woedend: "Die man heeft mijn leven verwoest. Waar haalt hij het recht vandaan om in beroep te gaan?!"

Meer dan twee jaar geleden, op 20 februari 2015, werd Marina Tijssen het slachtoffer van de doorgeslagen Nederlander. Omdat winkelketen Delhaize weigerde zich nog langer te laten afpersen door zijn dreigementen, besloot hij zijn eisen kracht bij te zetten. Hij gooide zwavelzuur over de poetsvrouw, gewoon omdat ze toevallig net dan aan het werk was in de Delhaize in de Museumstraat.


Het was de start van een lijdensweg voor Marina, die de rest van haar leven zal duren. Op dit moment staat de teller op 50 operaties. Ze werd gemiddeld om de twee weken geopereerd en kreeg verschillende huidtransplantaties op de nek en rug. Ook lijdt ze soms immense pijnen. Haar linkeroog is verloren. "De dokters hebben nog geprobeerd maar ze moesten het uiteindelijk verwijderen. Marina heeft nu een prothese-oog", pleitte haar advocaat Kris Luyckx voor het hof. "Puur fysiek ging nog nooit een mens door een dieper dal dan zij. En dat doet ze nog steeds. Hoewel de dokters op esthetisch vlak enorm goed werk hebben geleverd, "Ze is en blijft een mooie vrouw", pleitte Luyckx, toch blijft elke dag op fysiek vlak en lijdensweg.


"Hij heeft mijn leven verwoest", zei Marina na de zitting, voor wie de zitting duidelijk een beproeving was.


"Hij had problemen, maar in plaats van met zuur te gooien, had hij mij beter om werk gevraagd. Zoveel mensen zitten in de penarie, maar daarom doe je dit toch niet?"


Dat Frenken - hij kreeg in oktober een effectieve celstraf van 18 jaar - beroep aantekende, kan er niet in bij Tijssen. "Hij kreeg daar een terechte straf. Waar haalt hij dan eigenlijk het recht vandaan om in beroep te gaan?", verbeet Marina de pijn.

Marc Baert

"Geen moordpoging"

Jelle Frenken betuigde zijn spijt. "Ik ben schuldig. Ik heb een nachtmerrie veroorzaakt. Maar ik heb heel veel spijt", sprak hij monotoon en kil.


De verdediging had een doel voor ogen. De kwalificatie moordpoging ongedaan maken. "Hij heeft nooit de intentie gehad om haar te doden", aldus zijn advocate Nathalie Buisseret. "De gevolgen waren erger dan wat hij beoogde."


Holle woorden voor Marina, haar man en hun dochter, die zich burgerlijke partij hadden gesteld. "Gelukkig heeft ze een goede familie. Dat houdt haar recht", beklemtoonde Luyckx. "Hopelijk krijgt hij geen mildere straf. Achttien was rechtvaardiger", besloot het slachtoffer zelf.


Uitspraak op 22 mei.