"Waar gaan we wonen? En tegen welke prijs?"

BEWONERS SERVICEFLATS DE OEVER ONGERUST OVER RENOVATIEPLANNEN

De serviceflats aan De Oever gaan binnenkort tegen de vlakte.
Foto Laenen De serviceflats aan De Oever gaan binnenkort tegen de vlakte.
Er is enige commotie ontstaan over de plannen van Zorgbedrijf Antwerpen met de serviceflats aan De Oever. De appartementen ondergaan een grondige renovatie, maar volgens ongeruste buurtbewoners is het onduidelijk of en tegen welke voorwaarden de bewoners er zullen kunnen terugkeren.

Wanneer Zorgbedrijf Antwerpen één van hun verouderde gebouwen aanpakt, gaat daar meestal een lang traject aan vooraf. Nu worden er volgens bewoners echter stappen overgeslagen in het proces, zogezegd door de samenwerking met projectontwikkelaar Gands. Gevolg? 46 bewoners moeten zich klaarmaken voor verhuis.

Berendrecht

"Alles werd in een drafje op een bewonersvergadering eind augustus bekendgemaakt, toen was er al een aanvraag voor een bouwvergunning lopende. De bewoners kregen eerst te horen dat ze in de buurt zouden kunnen blijven. Maar in individuele gesprekken bleek daar niets van waar, want er is weinig tot geen plaats in de buurt. Eén iemand zei zelfs dat we de keuze hadden tussen de Balansstraat of Linkeroever en als we dat niet willen, moesten we maar naar Berendrecht", klinkt het. "Ook zouden bewoners kunnen terugkeren als het nieuwe gebouw af is, daarna werd ook dit onzeker. Vervolgens vertelden ze ons dat bewoners zouden kunnen terugkomen aan duurdere tarieven. We hebben begrip voor de renovatie, maar je kan deze mensen toch niet zomaar in het ongewisse laten? Dit voorjaar moeten we al ergens anders wonen", vertellen een tiental bewoners die anoniem willen blijven. Afgelopen weekend benam één bewoner zich nog van het leven, hij werd gevonden op de binnenkoer van het gebouw. "Volgens ons zijn de nieuwe plannen de druppel geweest."

500 euro per maand

Ook de kostprijs baart de bewoners zorgen. "We betalen nu tussen de 450 en 500 euro per maand. Voor diezelfde grootte zullen we in de toekomst minstens 600 euro moeten ophoesten. Dat kunnen we niet trekken."


De directeur van het Zorgbedrijf, Johan De Muynck, toont begrip voor de commotie, maar wil ook een aantal zaken rechtzetten. "De serviceflats worden niét geprivatiseerd, die blijven van ons. Al zijn de appartementen die er nu staan, niet meer van deze tijd, daarom is beslist alles af te breken. De eerste fase gaat pas tegen de zomer van 2019 van start, er zal dus voldoende tijd zijn om voor iedereen een gepaste oplossing te vinden", zegt De Muynck. Tegen dezelfde voorwaarden? "Ja en neen, de mensen die er langer dan drie maanden wonen, kunnen aan dezelfde voorwaarden blijven huren als ze terugkomen na de renovatie. Als ze verkiezen om in hun nieuwe plek te blijven, zullen dat de prijzen zijn van hun nieuwe locatie."