"Vernederd tot in bed"

LIEVEN VAN DER MAELEN WERD SLACHTOFFER VAN SCHIJNHUWELIJK

Lieven Van der Maelen (54) dacht dat hij met zijn Afrikaanse Naomi de ware liefde had gevonden.
Patrick Lefelon Lieven Van der Maelen (54) dacht dat hij met zijn Afrikaanse Naomi de ware liefde had gevonden.
Poeslief was de Afrikaanse Naomi (38) toen zij midden 2012 via datingsite Badoo contact zocht met Lieven Van der Maelen, een alleenstaande vader met een zoon. Zij zou Lieven wel over zijn eenzaamheid heen helpen. "Dit leek mij de laatste kans op een relatie en dus trouwde ik met haar", zegt Lieven. Wat volgde was een diepe teleurstelling. "Al tijdens de huwelijksnacht ging ze ervandoor met haar minnaar."

Naomi, een mooie jongedame uit Kenia, die voor een rijke joodse vrouw werkt in het Griekse Thessaloniki. Verblijven in Europa was geen probleem; Naomi had de juiste papieren. Zo stelde Naomi zich in 2012 voor aan Lieven toen de twee mekaar op de datingsite Badoo leerden kennen.


"Achteraf heb ik ingezien dat 90 procent van de Afrikaanse vrouwen op site Badoo maar op één zaak uit zijn: trouwen met een Europeaan om zo aan een verblijfsvergunning te geraken", aldus Lieven Van der Maelen.


Zo loopt het ook met Lieven. Eind 2012 komt Naomi naar Antwerpen. Lieven regelt een samenlevingscontract. Naomi leeft zich uit in de Afrikaanse discotheken aan het De Coninckplein. "Naomi was heel uitdagend naar andere mannen. Zeker als ze dronken was. Dan vroeg zij jonge mannen hun telefoonnummer terwijl ik er bijstond. Zij had geen respect voor niets of niemand. Soms vocht zij zelfs met mannen in het café."


Lieven slikt aanvankelijk alles van Naomi. Tot in bed toe. "Als we in bed lagen en ik wilde toch eens vrijen, draaide zij haar rug naar mij en stak haar middenvinger op. De weinige keren dat zij thuis was, sms'te zij constant met 'een vriend'. Die man was zelf vluchteling en die begreep haar problemen beter, zei ze. Tot ik haar eens op straat tegenkwam met die gast. Zij kuste hem vol op de mond. De zoveelste vernedering."

Sinds Lieven klacht indiende tegen Naomi, krijgt hij enkel hatelijke sms'en.
Patrick Lefelon Sinds Lieven klacht indiende tegen Naomi, krijgt hij enkel hatelijke sms'en.

25 nachten samen

Net als veel wanhopige mannen denkt Lieven heel lang dat het wel goed zal komen. Naomi zou wel tot inkeer komen als zij getrouwd waren. Op 27 januari 2014 treden zij in het huwelijk. Lieven en Naomi moeten een verklaring afleggen bij de dienst Schijnhuwelijken en die maakt geen bezwaar. "Na de officiële plechtigheid gaf ik een feestje voor onze vrienden. Dezelfde nacht is mijn kersverse bruid ervandoor gegaan naar haar minnaar en bij hem blijven slapen. De vernederingen gingen gewoon verder. Een jaar lang heb ik haar kans na kans gegeven om terug te komen. In 2014 zal zij hooguit 25 nachten bij mij thuis hebben geslapen. Ik ben uiteindelijk drie weken geleden naar de politie gestapt en heb aangifte gedaan van een schijnhuwelijk. Ik heb de politie alle bewijzen gegeven en ook gezegd waar zij nu verblijft. Maar niemand doet iets. Naomi is zelfs nog niet ondervraagd. Ik heb een brief naar de minister gestuurd om die situatie aan te klagen. Afrikaanse vrouwen die bewust een schijnhuwelijk aangaan, moeten hun verblijfsvergunning kwijtraken en het land worden uitgezet. Dat is de enige oplossing. Anders zullen Antwerpse mannen in de val blijven trappen."


Antwerpen

Patrick Lefelon

Bijna tweehonderd huwelijken geweigerd

De dienst Schijnrelaties van de Burgerlijke Stand heeft vorig jaar 358 aanvragen voor huwelijken en 584 aanvragen voor samenlevingscontracten onderzocht. Telkens een partner betrokken is die geen verblijfsvergunning heeft voor België, schiet de dienst in actie. Het huwelijk of het contract kan opgezet spel zijn om de partner aan een paspoort te helpen.


"Trouwen met een Belg is nog altijd de kortste weg om ons land binnen te raken", zei burgemeester Bart De Wever gisteren bij de voorstelling van het jaarverslag. De dienst Schijnrelaties roept de partners op voor een ondervraging. Bij twijfel wordt de politie en het parket ingeschakeld. Vorig jaar werden 36 huwelijksaanvragen en 147 aanvragen voor samenlevingscontract geweigerd.


Opvallend is dat bij 10 tot 20 procent van de aanvragen een Nederlander betrokken is die sinds kort naar Antwerpen is verhuisd. Het gaat dan vaak om Nederlandse Surinamers of Noord-Afrikanen die in Nederland geen toelating krijgen om te trouwen. (PLA)