"Veel mensen zeggen dat ik op opa lijk"

KLEINDOCHTER VAN SCHRIJVER JEF GEERAERTS OPENT TIJDELIJK RESTAURANT CARBÓN

Oona Geeraerts (vooraan), Angela Josten, Charlotte Meuwissen en Peter Vlyminck in hun pop-uprestaurant.
Laenen Oona Geeraerts (vooraan), Angela Josten, Charlotte Meuwissen en Peter Vlyminck in hun pop-uprestaurant.
Oona Geeraerts, de kleindochter van schrijver Jef Geeraerts, opent samen met drie vrienden het pop-uprestaurant Carbón in de Lange Gasthuisstraat. "Carbón is Spaans voor houtskool en dat komt in tal van gerechten terug. De tapas zijn geïnspireerd door internationale topchefs", klinkt het. De thuisverpleegster heeft duidelijk de zin voor een avontuur van haar opa geërfd.

Van Flamant Dining over Bar César tot brasserie Les Jours, het restaurant op de eerste verdieping van hotel Les Nuits in de Lange Gasthuisstraat kende al evenveel namen als gedaanten. Met Oona Geeraerts staat er nu een horecagroentje aan het roer van Carbón, maar wel een die van aanpakken weet. "Dit is niét enkel het restaurant van de kleindochter van die bekende schrijver. We doen dit met vier", zegt Oona. "De kaart is geïnspireerd door topchefs van over de hele wereld."

Jef Geeraerts.
BELGAIMAGE Jef Geeraerts.

Maf interieur

Wie op straat naar Carbón kijkt, ziet op de aankondigende foto een meisje geverfd als Mexicaans dodenmasker dat een stevige maïskolf afkluift. De jonge bende die het restaurant gaat uitbaten wil een ferme scheut Latijns-Amerikaanse peper injecteren in de Lange Gasthuisstraat. Boven op de eerste verdieping heerst een drukte van jewelste, want het restaurant wordt nog volop ingericht door het ondernemende kwartet. "Het interieur wordt volledig maf: van een Latijns-Amerikaans altaar over christelijke heiligenbeelden tot vissen op sterk water. We willen de Antwerpenaars iets geven dat ze nog niet gezien hebben", zegt Oona. "Het concept draait helemaal rond tapas, die je samen met je tafelgenoten kan delen."

Houtskool

Ook met die tapaskaart wil Carbón verbazen. "Carbón is Spaans voor houtskool en dat komt in tal van gerechten terug", zegt chef Peter Vlyminck, die na een periode als sous-chef van De Godevaart bij topchefs over de hele wereld inspiratie opdeed. "De grill en houtskool staan centraal. Van een El Bulli-kroket met rundsgehakt geserveerd op een bedje van houtskool tot octopus gegrild op de barbecue. We gaan voor een internationale topkeuken voor ongeveer 50 euro per persoon."

Samenwerking

Peter en Oona doen de zaak open met Angela Josten (22) en Charlotte Meuwissen (25), met wie ze goed bevriend zijn na een korte samenwerking in Klein Constantia, een Brasschaats restaurant. Oona benadrukt graag dat dit niet enkel het project is van 'de kleindochter van Jef Geeraerts', de in mei overleden schrijver van Vlaamse klassiekers als de Gangreen cyclus en talloze misdaadromans. "De laatste jaren had ik geen contact meer met mijn opa. Alle communicatie tussen hem en zijn drie kinderen, waaronder mijn vader, was verbroken sinds 2008. Maar ik ben hem altijd toch blijven volgen. In de laatste weken van zijn leven heb ik via een brief toenadering gezocht tot opa, maar hij belandde net op dat moment in het ziekenhuis en overleed helaas enkele dagen later."


Een thuisverpleegster die zich nu met volle goesting in de horeca stort. De zin voor avontuur heeft Oona wel duidelijk geërfd van haar opa. "Veel mensen, mijn vader incluis, zeggen dat ik op hem lijk. Dat ik 'nen echte Geeraerts' ben. Hij genoot ook gulzig van het leven, van muziek, van reizen, van lekker eten. Net als hij heb ik veel overtuigingskracht: geef me een kei en ik verkoop hem aan een steenkapper," lacht Oona.


Vrijdag 23 oktober zwaait Cabron de deuren openen de zaak blijft zeker nog tot 23 januari. De zaak telt 35 zitplaatsen. "De interesse is nu al erg groot, dus wie wil binnenspringen kan best reserveren. Maar dankzij de loungezeteltjes en aangename zitjes aan de bar kan je ook van een drankje genieten tot er een tafeltje vrij is."