‘Uitzendkantoor’ voor drugsbendes gelinkt aan vangst van 1,3 ton coke

De vondst van 1,3 ton cocaïne.
rv De vondst van 1,3 ton cocaïne.
De drugsbende die deze week werd opgerold na een raid op containerterminal 1742, wordt gelinkt aan een drugstransport van 1,345 ton cocaïne. Momenteel zitten dertien verdachten in de cel. Enkele koeltechniekers hadden pakken cocaïne in hun locker in de kleedkamer verstopt. 

De lokale recherche van de politie Antwerpen  heeft een “uitzendkantoor” voor cocaïne-uithalingen opgerold.  Het uitzendkantoor leverde tegen forse betaling corrupte arbeiders die in opdracht van binnen- of buitenlandse drugsbaronnen een lading cocaïne uit een container haalden. Zij maakten daarvoor gebruik van “reefer-mannen”, dat zijn koeltechniekers die op de containerkaai 1742 werken en koelcontainers aansluiten op het elektriciteitsnet. 

Bij de inval maandag op 1742 viseerden de speurders de kantoren van Med-repair, een dochterfirma van rederij MSC, die op 1742 koeltechniekers tewerkstelt. Minstens een drietal reefer-mannen werden gearresteerd. In de locker van één van hen staken dertien blokken van 1 kg cocaïne. Mogelijk zijn die drugs een betaling voor het uithalen van een grote lading drugs. 

De twee families achter het ‘uitzendkantoor’ voor drugsbendes kenden elkaar als zakenpartners in het eethuis Mr. Noodles. Dat werd vorig jaar onder vuur genomen.
Foto Patrick Lefelon De twee families achter het ‘uitzendkantoor’ voor drugsbendes kenden elkaar als zakenpartners in het eethuis Mr. Noodles. Dat werd vorig jaar onder vuur genomen.

Het uitzendkantoor zou geleid zijn door twee families: de familie El K. uit Hove en de familie El K. uit Mortsel. Zij kenden mekaar onder meer als zakenpartners van het restaurant Mr. Noodles in de Abdijstraat in Antwerpen. Dat restaurant is officieel eigendom van Moraad El K. Eerst werd zijn auto in brand gestoken en kort erna werd er ‘s nachts op de rolluiken van Mr. Noodles geschoten. Het restaurant ging vorige week failliet. 

20 verdachten opgepakt

Bij de actie van maandag en dinsdag werden 20 verdachten opgepakt. Het was van aanvang duidelijk dat de speurders het op het personeel van Med-Repair had gemunt. Deze techniekers maken geen deel uit van  het contingent van erkende havenarbeiders. De firma Med-Repair staat zelf in voor de aanwerving ervan. 

Hoofdcommissaris Manolo Tersago van de federale politie waarschuwde recent in het weekblad Humo: “Zogenaamde ‘uitzendbureaus’ gaan zover dat zij hun mensen laten infiltreren in de havenbedrijven, in de hoop hen later te kunnen gebruiken voor drugsuithalingen.”

36 dozen

Volgens het Antwerpse parket wordt de bende gelinkt aan de vondst van 1,345 ton cocaïne die in een container zat verstopt. De drugs waren verdeeld over 36 dozen.

“Vandaag zijn er in dat lopende gerechtelijke onderzoek opnieuw 10 huiszoekingen uitgevoerd. Er zijn twee mensen gearresteerd, een van hen zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet door de lokale recherche van politiezone Antwerpen”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Moorthamer

  Wacht als de heren hun zin krijgen dat er anderen mogen komen werken uit de Oostblok landen dan gaan de poppen echt aan het dansen denk ik.

 • Mark Boeie

  Jan 1 gram vind je voor 30€ in Antwerpen. Het is al zo erg dat ik dat al gepensioneerde dit weet en het dagelijks aangeboden krijg. War on drugs, laat me niet lachen! Voor Bartje hoorde je zulke zaken enkel in een handvol straten in heel Antwerpen.

 • Jan Depoortere

  Iemand zal wel de fakkel overnemen. Er is vraag, dus iemand zal het aanbod leveren. Mensen doen alles voor geld. Als je weet dat je op straat goedkoop af bent met 50 euro voor 1 gram (niet puur), beeld je dan in wat 13000 kilo waard is. En dat is dan nog maar 1 container. Ik ben eigenlijk benieuwd wat voor de leverancier 'acceptable losses' zijn, of 13 ton daar ook bij hoort.

 • Norbert Bauwens

  Wie zegde nu onlangs weer dat BDW en zijn Politie niets doen tegen de drughandelaars???? Schaam jullie...……...Zo een operatie kost een lange en secure voorbereiding door gemotiveerde mensen. Bravo Politie.