"Thuis verzorg ik schildpad, daar cheeta's en leeuwen"

23-JARIGE VLAAMSE STUDENTE WORDT 'RANGER' IN ZUID-AFRIKAANS WILDRESERVAAT

Jade bij haar favoriete grote kat: de jachtluipaard of cheeta.
KOS Jade bij haar favoriete grote kat: de jachtluipaard of cheeta.
Voor de 23-jarige Jade Vanneste uit Antwerpen gaat volgende maand een droom in vervulling. "Dan vertrek ik naar Zuid-Afrika om er te gaan werken in een wildreservaat." Als kind was ze al bezig met dieren. "Ik wil er graag een bedrijf oprichten en me inzetten voor de cheeta's."

Jade Vanneste uit Deurne bij Antwerpen telt de dagen af. "Ik zit te wachten op mijn papieren en mijn werkvergunning om opnieuw naar Zuid-Afrika te kunnen vertrekken", zegt ze. "Ik was er al twee keer. Een keer zes weken als studente op stage bij een Wild Life Ranch in Oudshoorn. Daar ben ik toen voor het eerst in contact gekomen met cheeta's (jachtluipaarden, red.) en witte tijgers. Die dieren raken meer en meer bedreigd en worden in reservaten opgevangen waar ze beschermd worden. Daarna ben ik nog eens twee maanden naar het land teruggekeerd om vrijwilligerswerk te doen en een safaricursus te volgen om mensen te mogen rondleiden."


Maar dit keer wordt alles anders voor Jade. "Ik ga nu terug om er te gaan werken", zegt ze. "Ik kreeg een vaste job aangeboden in het Bushfellows Game-reservaat, vlak bij Johannesburg in Zuid-Afrika. Ik ben gevraagd om ranger te worden in het park. Dat houdt in dat ik mee zal zorgen voor gewonde en in de steek gelaten dieren. Verder zal ik ook groepen safaritoeristen gidsen en hen vertellen over de dieren die er leven."

Mini-zoo

Jade hoorde over de vacature in het reservaat via Sarah Van Schuerbeeck, een vriendin uit Leuven die er al een tijdje werkt. "Omdat ik al een paar keer in Zuid-Afrika heb gewerkt en omdat ik al een stage heb gedaan bij de bekende Chester Zoo in Engeland ben ik nu aan deze job geraakt. Ik hoop dat ik er minstens een paar jaar kan blijven en veel kan bijleren. Als ranger mag ik gratis in het park wonen. Je moet immers dag en nacht beschikbaar zijn als er iets aan de hand is met de dieren. Ik krijg er een basisloon betaald. Dat is genoeg om ginder van te leven, maar weinig als je het met de lonen hier vergelijkt. Het zal wellicht moeilijk worden om de eerste jaren al te sparen."


Als kind was Jade al bezig met beestjes. "Mijn vader heeft een mini-zoo thuis", zegt ze. "Hij heeft honden, katten, kippen, konijnen, papegaaien, valkparkieten en slangen. Hij nam mij ook dikwijls mee naar de Zoo en we keken altijd samen naar natuurdocumentaires op tv. Ik ben nooit bang bij dieren en buiten nu en dan een fikse krab van een boze kat is me tot nu toe nog niets ergs overkomen. Nu ga ik met wilde dieren werken, dat is natuurlijk anders. Er zijn risico's, maar er zijn ook regels die je moet respecteren. Ik maak me daarover niet ongerust."

Mooiste katten

Hoe moeilijk is het voor Jade om binnenkort te vertrekken en hier alles achter te laten? "Ik ben single, dat is dus al gemakkelijk", zegt ze. "Mijn familie en mijn vrienden weten dat ik dit zo graag wil en ze steunen mij. Heel wat vrienden zeggen me dat ze me daar willen komen opzoeken. Momenteel woon ik nog even bij mijn moeder en bij haar heb ik een waterschildpad. Daar maak ik me wat ongerust over. Mijn moeder kan daar niet echt goed voor zorgen. Ik zou haar graag meenemen, maar dat kan niet. Ik zoek dus nog een goede thuis voor haar."


"In Zuid-Afrika in een reservaat gaan werken, is nu al een droom die uitkomt", zegt Jade. "Ik ben erg geïnteresseerd in grote katten: leeuwen en cheeta's. Ongetwijfeld zal ik de komende tijd ook met die dieren in contact komen. Ik vind cheeta's de mooiste katten die er bestaan. Mijn ultieme droom is om ooit een eigen bedrijf op te richten in een Afrikaans land en daar een groot terrein te hebben om cheeta's te verzorgen en voor uitsterven te behoeden."