't Stad zet zich schrap voor stormtij

WATERKERINGPOORTEN AAN SCHELDEKAAIEN UIT VOORZORG AL AFGESLOTEN

De Antwerpse Schelde verwacht de komende uren véél water. Door de combinatie hoogwater en de hevige noordwestenwind wordt er stormvloed verwacht waardoor de Kaaien morgenmiddag blank zullen staan. De laatste keer dat de waterkeringpoorten gesloten werden, was tijdens de sinterklaasstorm van 2013.

Het gebeurt niet vaak dat de Antwerpse kaaien afgesloten worden. Momenteel verwacht men dat de kaaien morgen zeker onder water gaan staan. De oorzaak is de hevige noordwestenwind in combinatie met hoogwater. "De wind blaast van de Noordpool tot de Noordzee en dat zorgt ervoor dat het water omhooggestuwd wordt. Hierdoor stijgt ook het waterpeil in de Schelde drastisch", legt weerman David Dehenauw uit. Het water zal stijgen tot boven de 6.95 meter en dus de 'Blauwe steen' overschrijden. Zeker vrijdagmiddag zullen de kaaien hierdoor blank staan. Hoe hoog het water zal komen te staan is moeilijk te voorspellen.

Nadat bleek dat er stormtij op komst was, kwamen de verschillende Antwerpse diensten samen om te overleggen. Bart Bruelemans, rampencoördinator stad Antwerpen: "Er werd beslist om de waterkeringpoorten al te sluiten op woensdagavond 23 uur. De voorspellingen toonden aan dat er een kans is dat het water in de nacht van woensdag op donderdag, en zeker in de loop van donderdag, al over de blauwe steen zou komen op de laagste punten." Ook werden er preventief zandzakjes klaargemaakt en verplaatst naar strategische punten langs de waterkeringmuur zodat die in geval van nood meteen gebruikt kunnen worden. De brandweer volgt de situatie op de voet, maar schakelt momenteel geen extra manschappen in. Geregeld patrouilleren zij langs de muur om de situatie van nabij op te volgen.

Sinterklaasstorm

In 2013 kreeg Antwerpen ervan langs tijdens de zogenoemde sinterklaasstorm. Toen stonden de kaaien in geen tijd blank. Volgens Bruelemans is het nog te vroeg om dergelijke vergelijkingen te maken. Weerman David Dehenauw waarschuwt dat het zeker niet uitgesloten is dat we een gelijkaardige storm te verduren krijgen, maar nuanceert tegelijk ook de berichten dat het om de zwaarste storm in 50 jaar zou gaan. Wel waarschuwt de weerman dat het niet verstandig is om morgenmiddag langs de kaaien te gaan wandelen. Ook Bruelemans roept op geen onnodige risico's te nemen en zeker niet over de waterkeringmuur te gaan tijdens en na de stormvloed: "Door het water op de kaaien zie je niet waar de kaaimuren eindigen en de Schelde begint. En dat is levensgevaarlijk."

Tegen morgenavond moet het ergste achter de rug zijn. Dan worden de kaaien gecontroleerd op eventuele verzakkingen. Als alles veilig bevonden wordt, zullen de poorten rond 21 uur vermoedelijk opnieuw geopend worden. Daarvoor zijn de kaaien verboden voor alle verkeer.

Tijdens de sinterklaasstorm in december 2013 stonden de hele Scheldekaaien blank.
Klaas De Scheirder Tijdens de sinterklaasstorm in december 2013 stonden de hele Scheldekaaien blank.
Door het springtij geldt er een parkeerverbod langs de Schelde.
Klaas De Scheirder Door het springtij geldt er een parkeerverbod langs de Schelde.
De waterkeringmuur wordt uitgetest.
Klaas De Scheirder De waterkeringmuur wordt uitgetest.
De brandweer legt uit voorzorg al zandzakken klaar.
Klaas De Scheirder De brandweer legt uit voorzorg al zandzakken klaar.