‘Superpapa’ erkent 8 kinderen om moeders aan papieren te helpen: 5 jaar cel voor migratiefraude

thinkstock
Een 31-jarige Congolees is streng gestraft omdat hij op vier jaar tijd maar liefst acht kinderen bij acht verschillende Afrikaanse vrouwen had erkend om hen aan verblijfspapieren te helpen. DNA-onderzoek wees uit dat hij van geen van de kinderen de biologische vader is. Voor de migratiefraude kreeg Serge N.O. uit Antwerpen vijf jaar cel, waarvan de helft effectief, en 10.000 euro boete.

Serge N.O. is afkomstig uit Congo en verwierf in oktober 2011 de Belgische nationaliteit. Tussen 2012 en 2016 had hij bij de burgerlijke stand in Antwerpen acht kinderen aangegeven. De acht moeders bekwamen daardoor verblijfsrecht en sociaalrechtelijke voordelen. Het OCMW vermoedde migratiefraude en lichtte in mei 2016 na een uitvoerig sociaal onderzoek het parket in.

De dertiger beweerde dat hij met alle acht vrouwen een relatie had gehad. Hij had nooit getwijfeld dat hij de vader van hun kinderen was. Ook de vrouwen reageerden verbaasd op de uitslag van het DNA-onderzoek, ook al hadden sommige van hen al toegegeven dat ze meerdere seksuele relaties tegelijkertijd hadden. Ze hadden steeds ‘verondersteld’ dat de Belgische man de vader was.

Door de frauduleuze erkenning worden kinderen opgezadeld met een juridische vader die niet de biologische vader is, noch de vaderrol in hun leven op zich neemt

Antwerpse strafrechter in het vonnis

De rechtbank vond hun verklaringen ongeloofwaardig. “Tussen de geboortedata van de kinderen zit soms maar enkele maanden, wat afbreuk doet aan elke geloofwaardigheid van de beweerde relaties, die niet bewezen worden en enkel stoelen op leugenachtige en tegenstrijdige verklaringen.”

Serge N.O. was ook nooit van plan geweest om zijn vaderrol op te nemen of om een duurzame relatie met de kinderen te onderhouden. De rechtbank vond de feiten verregaand. “Het kind wordt hier gebruikt om toch maar een verblijfsrecht in België te kunnen bemachtigen dat men anders niet had kunnen verkrijgen.”

De moeders kregen 18 maanden cel en 2.000 euro boete. Voor zes van hen is de celstraf volledig met uitstel en de boete voor een gedeelte van 1.200 euro. Voor de twee anderen, die verstek lieten gaan, zijn beide effectief. In het vonnis haalde de rechtbank ook streng uit naar de vrouwen. “Zij stonden niet stil bij het feit dat kinderen door de frauduleuze erkenning worden opgezadeld met een juridische vader die niet de biologische vader is, noch de vaderrol in hun leven op zich neemt.”

De rechtbank beval de ambtenaar van de burgerlijke stand om de nodige verbeteringen aan te brengen in de registers. Zo zullen alle kinderen de achternaam van hun moeder krijgen en wordt de erkenning door Serge N.O. geschrapt. Het parket had erop aangestuurd om de Belgische nationaliteit van Serge N.O. af te nemen, maar daar ging de rechtbank niet op in.

De problematiek van de schijnerkenningen kwam afgelopen voorjaar in de actualiteit met een aanval van N-VA op districtsburgemeester Marijke Preneel (Groen) van Borgerhout. Zij had een negatief advies van het parket naast zich neergelegd en de erkenning van een kind goedgekeurd.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  En terugvorderen zit er waarschijnlijk niet in, de Belgische staat laat zich rollen door simpele truken, wat doe die controleurs eigenlijk die toezicht houden op zulke fraude, ofwel krijgen ze hun deel van de koek en wat meer voor de hand ligt, ze doen hun werk niet.

 • Benny Marcelo

  Als immigrant is fraude in feite pure winst, zelfs na betrapt te zijn. Alle sociale voordelen blijven dus. Nationaliteit ontnemen wegens onrechtmatig bekomen. Moeilijker dan dat kan het toch niet zijn.

 • etienne vijverman

  er is maar één juiste straf hun verblijfsvergunning ongedaan maken !!!!!!

 • Roger Declercq

  Totaal onbegrijpelijk dat de rechter niet ingaat op afnemen van de Belgische nationaliteit. Even onbegrijpelijk is het dat nergens sprake is van het intrekken van de verblijfsvergunningen en het terugsturen van de vrouwen.

 • Jan Janssens

  Laat ze het sociale systeem maar verder leegzuigen, wij Vlamingen zullen wel gaan werken tot ons 67ste. Bedankt rechters, miss doen jullie nog wat jaartjes extra.