"Stad teruggeven aan Antwerpenaren"

MEEUWS UNANIEM VERKOZEN TOT NIEUWE TOPMAN BIJ SP.A

Tom Meeuws moet sp.a terug in de meerderheid krijgen.
Foto Belga Tom Meeuws moet sp.a terug in de meerderheid krijgen.
Zonder één tegenstem is Tom Meeuws zaterdag verkozen tot Antwerps sp.a-voorzitter. Met hem dromen de socialisten na vier jaar flauwe oppositie weer van een herovering van het stadhuis. In een zwierige speech riep hij de troepen op tot een sociale strijd tegen het 'beleid voor de happy few'. Niet één keer sprak hij over N-VA of Bart De Wever. Wél over de 'nationalisten'. "We gaan de stad teruggeven aan de Antwerpenaren."

Een echte verkiezing was het niet in designcenter De Winkelhaak. Geen stembiljetten in dozen, gewoon bij handopsteking. Zo gaat dat nog bij socialisten. Met een paar honderd waren ze gekomen om het vierkoppige team van Tom Meeuws, Karim Bachar, Annemie Verbeiren en Johan Peeters de zegen te geven. En om uittredend voorzitter Jo Vermeulen - die rust bracht na maanden intern geruzie - te bedanken. Discreet achterin de zaal: nationaal voorzitter John Crombez. Hij zag zijn poulain vlot scoren. "Ik word blij van zijn enthousiasme. Hij heeft de kwaliteiten om uit te groeien tot een sterk politicus."


Het wit konijn van drie maanden geleden is verveld tot een rode leeuw. Eentje die zijn tanden zet in het onderwijs, de huisvesting, de mobiliteit en de samenlevingsopbouw. Logisch, met zijn verleden als bedrijfsdirecteur van SamenLeven en baas bij De Lijn. "Ik denk dat sommigen in ons stadsbestuur eens moeten rondkijken in hun eigen scholen en woonblokken en met eigen ogen zien hoe ongelijk de kansen verdeeld zijn. Als wij waarschuwen voor de afbraak van de sociale zekerheid, dan worden we weggezet als bangmakers. Terwijl onze stad het lab is voor de sloop van het middenveld. Straks worden daklozen gecontroleerd door een beveiligingsfirma. Na een marktconsultatie waar één privébedrijf op af kwam."


Over de contestatie rond zijn sturende rol in het tijdelijke slachthuis voor onverdoofd slachten, zweeg hij. Socialisten zijn zot van A, punt. Hoewel: "We pamperen niet en ontkennen de problemen in de stad niet. Wat we moeten doen, is mensen aanspreken op hun gedrag en sámen oplossingen zoeken. Zorgen dat mensen zich betrokken voelen en fijne stedelingen worden."

Progressief front

N-VA rolde niet over Meeuws' tong, maar ook naar Groen of andere partijen verwees hij niet. "Eerst ons project, dán de formule", zo legt Crombez dat uit. Een breed progressief front: sp.a wil gerust. Maar voor je een kartel smeedt, kun je maar beter zoveel mogelijk terrein veroveren in Antwerpen. Meeuws: "Aan de zwartkijkers buiten deze zaal zeg ik: we haalden bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen 28 procent. Die uitslag willen we vasthouden, met nog een beetje erbij."


Net voor het verkiezingscongres gooide Meeuws een visje uit: waarom zouden ook Open Vld en CD&V niet met sp.a rond de tafel willen zitten om het beleid bij te sturen? "Neem Oosterweel. Daar gaat men 3,5 miljard euro instoppen, terwijl niemand er gelukkiger en beter van zal worden. Of de koppigheid waarmee de Eandisdeal door de gemeenteraad werd gejaagd, terwijl wij al vijf maanden wisten dat de VREG nooit een uitzonderingstarief voor Antwerpen zou toestaan."


Philippe De Backer (Open Vld) slikt het visje niet door. "Meeuws speelt zogezegd geen strategische spelletjes. Hoe noem je dit dan? Wij werken wel onze eigen visie uit."


Het zal de militanten niet van hun geloof afhelpen: met Meeuws wacht een nieuwe glorietijd. Ook oud-burgemeesters Leona Detiège en Bob Cools zien hem zitten. "Geslaagd met grote onderscheiding", vindt Cools. "Hij heeft inhoud, is gezellig en gelooft wat hij zegt. Patrick Janssens had meer een professorale allure, Meeuws is een volksspreker. En zo is het goed. Wij zijn geen partij van academici."