"Sport kan een uitweg bieden uit armoede"

KICKBOKSER MAAKT COMEBACK TIJDENS KAMP IN SAN MARCO VILLAGE

Mamoudou Keta in de Riemstraat op het Zuid, aan café De Vismijn.
Benoit De Freine Mamoudou Keta in de Riemstraat op het Zuid, aan café De Vismijn.
"Ik ga er een mot op geven." Wees maar zeker: kickbokser Mamoudou Keta (32) uit Antwerpen is klaar voor zijn comeback. Na anderhalf jaar uit roulatie te zijn geweest wegens een handblessure, stapt hij zondag in de ring in San Marco Village in Schelle. Tegelijk houdt hij de blik op zijn geboorteland Guinee, waar hij een sportacademie wil oprichten. "Sport kan een uitweg bieden uit armoede."

Het levensverhaal van Mamoudou Keta heeft veel weg van een sprookje. Geboren in armoede in Guinee, in het noordwesten van Afrika. Op zijn twaalfde is hij geëmigreerd naar Europa. Keta is opgegroeid in Amsterdam en heeft daar kennisgemaakt met de sport die hij tot op de dag van vandaag met succes beoefent: kickboksen.


Zijn palmares is er een om u tegen te zeggen: tweevoudig Europees kampioen, voormalig Nederlands kampioen en voormalig kampioen van de Benelux. Maar toen hij in 2015 geleden kampte voor de wereldtitel, is het misgegaan. Hij liep een ernstige handblessure op, waardoor hij anderhalf jaar buiten strijd was. Nu is Keta, die al een vijftal jaar in Antwerpen woont, klaar voor zijn grote comeback. Zondag neemt hij het tijdens 'The Battle of San Marco' in Schelle op tegen wereldkampioen Levi Kuyken.

Niet bang

"Het zal zeker geen cadeau worden", glimlacht de Antwerpse Guineeër. "Maar als ik aan mijn supporters wil tonen dat ik terug ben, heb ik geen andere keuze dan te winnen. Het is niet dat ik het voorbije anderhalf jaar heb stilgezeten, integendeel. Ondanks de blessure ben ik gewoon blijven trainen. Nu hoop ik daar de vruchten van te kunnen plukken. Ik ben zeker niet bang voor de wereldkampioen. Pas als je uit de kleedkamer komt en naar de ring stapt, vlak voor de match, voel ik de spanning. Maar eens in de ring, als we oog in oog staan, zit ik in mijn vertrouwde omgeving."

Galawedstrijd

Na de wedstrijd in Schelle gaat alle concentratie naar een galawedstrijd die wordt georganiseerd in Keta's geboorteland Guinee, waarin hij het zal opnemen tegen meervoudig wereldkampioen Fred Sikking. "Het moet een wedstrijd worden in het teken van de vrede, in het teken van verandering. We gaan er aantreden in het nationale stadion, voor de ogen van 50.000 toeschouwers. Met de steun van de Guineeërs achter mij, zal ik sowieso winnen, of hij nu wereldkampioen is of niet. (lacht)"


"Kickboksen is allesbehalve een populaire sport in Guinee, maar dankzij mijn succes in Europa heb ik er enorm veel fans", vervolgt Mamoudou. "De mensen volgen mij en weten nagenoeg alles over mij. Hoe ze het doen, weet ik zelf ook niet. In sommige dorpjes heb je niet eens een tv, laat staan internet."

Sportacademie

Keta wil de inwoners van zijn geboorteland dolgraag iets teruggeven. Tegen 2020 wil hij er nabij de hoofdstad Conakry een sportacademie oprichten, waar jongeren worden warmgemaakt voor kickboksen en sporten in het algemeen. "Het lapje grond waar de academie moet komen, is intussen al aangekocht", vertelt hij. "Mensen denken dat het bij kickboksen vaak draait om klappen uitdelen. Maar kickboksen kan, net als alle andere sporten, mensen bij elkaar brengen, verenigen en een toekomst bieden. Guinee is een arm land, met veel mensen die onder de armoedegrens leven. Sport kan voor deze mensen een uitweg vormen. Als ik Europees kampioen kan worden, waarom zouden andere Guineeërs dat dan niet kunnen? Talent zit overal."