'Spitsbroers' eert kankerpatiënt Rupert Suply

PERSONAGE IN POPULAIRE VTM-SERIE VERNOEMD NAAR BEZIELER HOPE BENEFIET

In aflevering 6 van seizoen 2, die op maandag 9 oktober wordt uitgezonden, komt de droom van Rupert uit: Hij mag meetrainen met KRC Genk. V.l.n.r.: Andy Fonck (gespeeld door Manuel Broekman), Rupert Suply en Dennis Moerman (gespeeld door Oscar Willems).
VTM In aflevering 6 van seizoen 2, die op maandag 9 oktober wordt uitgezonden, komt de droom van Rupert uit: Hij mag meetrainen met KRC Genk. V.l.n.r.: Andy Fonck (gespeeld door Manuel Broekman), Rupert Suply en Dennis Moerman (gespeeld door Oscar Willems).
Rupert Suply. Zo heet het kankerpatiëntje dat maandag in de VTM-serie 'Spitsbroers' meetraint met de vedetten van KRC Genk. En dat is geen toeval. Scenarist Kristof Hoefkens vernoemde het personage naar de Wommelgemnaar die na 9 jaar de strijd tegen de ziekte verloor. "Een eerbetoon aan een inspirerende kerel."

Het verhaal van Rupert Suply (30) grijpt naar de keel. Bij de beloftevolle voetballer werd in 2007 botkanker vastgesteld. Zijn droom om ooit een sterspeler te worden, moest hij voorgoed opbergen. Dus stortte Rupert zich op de muziek, zijn andere liefde. Talent had hij te over: als dj betrad hij zowaar het podium van Tomorrowland. En de kanker? Die leek na tal van therapieën, zoals een stamceltransplantatie bedwongen.

Ruperts weduwe Bonny en zoontje Lewis.
Klaas De Scheirder Ruperts weduwe Bonny en zoontje Lewis.

HOPE

De ziekte stak in 2010 echter opnieuw de kop op. Een tegenslag waaruit Rupert de kracht putte om HOPE Benefiet op te zetten. Talrijke evenementen zette hij op poten. En telkens stonden sport en muziek centraal. HOPE Benefiet bracht vele tienduizenden euro's voor kankeronderzoek op.


Na meer dan 650 chemobehandelingen was Ruperts lichaam op. Hij koos voor euthaniasie en stierf in juni 2016. Rupert liet zijn vrouw Bonny - ze trouwden enkele dagen voor zijn dood - en zijn vijf maanden oud zoontje Lewis achter.

Rupert Suply stierf in juni 2016.
Benoit De Freine Rupert Suply stierf in juni 2016.

Laatste wens

Het ongebreidelde optimisme waarmee Rupert zijn ziekte te lijf ging, ontging ook Kristof Hoefkens, de bedenker van de populaire VTM-serie 'Spitsbroers', niet.


"Ik kende Rupert van toen ik zelf nog fanatiek voetbalde: hij was een geduchte tegenstander", zegt Kristof. "Voor het tweede seizoen van 'Spitsbroers' had ik een verhaallijn bedacht over een kankerpatiëntje. Het jongetje zou in de aflevering zijn laatste wens in vervulling zien gaan: meetrainen met de vedetten van KRC Genk. Bij het bedenken van een naam voor het personage schoot Rupert me te binnen. Hij heeft me altijd enorm geïnspireerd. Hoe Rupert, ondanks zijn tegenslagen, zo positief in het leven kon staan? Daar had ik bewondering voor."


Kristof stapte in het voorjaar van 2016 zelf op Rupert af. Of het oké was dat hij zijn personage naar hem vernoemde? "Rupert was meteen enthousiast: hij zag de aflevering als een souvenir voor zijn zoontje Lewis", vertelt Kristof. "Daarna zag ik op sociale media onheilspellende berichten over Ruperts gezondheid. Niet veel later is hij dan overleden. Het is spijtig dat hij de aflevering nooit heeft kunnen bekijken."


Ruperts vrouw Bonny kreeg de bewuste aflevering vorige week wél te zien. "Het liefst had ik gewild dat Rupert erbij kon zijn. Hij had me verteld dat men een personage naar hem wilde vernoemen en was er razend benieuwd naar. Bij het bekijken van de aflevering kwam Rupert weer een beetje tot leven. Al die herinneringen komen dan weer naar boven. Het was ontroerend."


Ruim een jaar na de dood van Rupert probeert Bonny de draad van het leven weer op te nemen.

Uit 'Spitsbroers': Rupert Suply met aan zijn bed topspeler en Gouden Schoen (in de serie) Dennis Moerman.
VTM Uit 'Spitsbroers': Rupert Suply met aan zijn bed topspeler en Gouden Schoen (in de serie) Dennis Moerman.

Proberen genieten

"Ons afscheid was er een met een glimlach", zegt Bonny. "We hebben geluk gehad: we hebben nog vijf maanden kunnen genieten van ons zoontje. Rupert stond erop dat ik na zijn dood nog van het leven zou genieten. Jij bent nog gezond, zei hij dan. Wel, ik probeer te genieten. En Lewis help me daarbij: ik herken zoveel van Rupert in mijn zoontje."